"Türkiye’nin yenilenebilir enerji planları COP21 hedefleri için yeterli değil"

Zeynep Okuyan, Türkiye’nin planlanan kömür santralleri yerine güneş, rüzgar ve hidro gibi potansiyellere odaklanması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - EY Türkiye İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Hizmetleri Lideri Zeynep Okuyan, Türkiye’nin kalkınma planında 2023 yılına kadar enerjinin yüzde 30’unun yenilenebilir kaynaklardan sağlanmasının planladığını hatırlatarak, “Yapılan analizlere göre ise bu COP21’deki küresel sıcaklık artışını 2 derecede tutma hedefini karşılamaktan çok uzak. Ülkemizin güneş, rüzgar ve hidro potansiyeli düşünüldüğü zaman, planlanan kömür santralleri yerine bu kaynaklara yoğunlaşmak düşük emisyonlu büyüme yolunda en doğru strateji olacaktır” dedi.

Türkiye’de bu yatırım potansiyelinin hali hazırda olduğunu vurgulayan Okuyan, “EY Yenilenebilir Enerji Ülke Çekicilik Endeksi (RECAI) raporuna göre Türkiye’de ihaleye açılan rüzgar ve güneş enerjisi projeleri, ihalelerin izin verdiğinden 13-15 kat fazla ilgi görürken, şebeke sorunları ve ihale sıkıntıları yenilenebilir enerji yatırımlarının gelişmesi önündeki engeller olarak öne çıkıyor” diye konuştu.
 
“Üretim sektörüne regülasyona gerek yok” 

Türkiye’nin karbondioksit emisyonlarında enerji üretiminden kaynaklanan emisyonların payının yüzde 70 olduğunu hatırlatarak, “Bunun yüzde 40’a yakını enerji sektörü kaynaklı. Üretim ve inşaat sektörü bu emisyonların yüzde 18’ini oluşturmakta. Bu tabloya bakıldığı zaman üretim sektörüne getirilecek regülasyonlardan daha çok yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanılması lazım” dedi.
 
Masa altlarında çöp kutusu bulunmuyor

Okuyan, şirket olarak çevre konusunda attıkları adımları ise şöyle özetledi: “2014 yılında İstanbul ofisimizi LEED Gold sertifikalı, çevreye duyarlı yeni bir binaya taşıdık. Bu sayede operasyonel faaliyetlerimizin çevreye olan etkilerini azalttık ve enerji verimliliğimizi büyük ölçüde arttırmış olduk. Ofislerimizde bulunan hiçbir masanın altında çöp kutusu bulunmuyor. Metal, cam, plastik ve kağıt/karton malzemeden oluşan çöplerimizi çöp kutuları yerine her katta bulunan geri dönüşüm kutularına atıyoruz. Mesai saatinden 1.5 saat sonra ışıklar otomatik olarak kapanıyor ve klima sistemi kademeli olarak düşürülüyor. Ayrıca klima sistemi dış ortamdaki hava sıcaklığına bağlı olarak otomatik olarak ayarlanıyor. Tuvalet ve mutfaklar da su tasarrufu sağlamaya yönelik tasarladı.”