"Petrol fiyatlarında baskı sürecek"

IEA, petrol fiyatlarının baskı altında kalmaya devam edebileceğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), arz bolluğu nedeniyle ham petrol stoklarının arttığını, bu nedenle petrol fiyatlarının yıl içinde toparlanmadan önce baskı altında kalmaya devam edebileceğini belirtti.

IEA'nın yayımladığı aylık raporda üreticilerin yatırım azaltma kararlarının petrol arzı üzerinde belirgin  bir etki yapmasının zaman alacağına ve bunun da fiyatların düşük kalmasına yol açacağına dikkat çekildi.

Sanayileşmiş ülkelere enerji politikası alanında danışmanlık veren kuruluşun raporunda, "Piyasada 2015 sonuna kadar dengelerin kurulması beklentilerine rağmen, piyasadaki aşağı yönlü baskının sonuna gelmemiş olabiliriz" dedi.

Raporda, "Öngörülemeyen bir kesinti olmaması halinde OECD stokları Ağustos 1998'da ABD ham petrol fiyatlarının aylık en düşük düzey olan 11.22 doları gördüğü dönemden kısa süre önce görülen ve tüm zamanların zirvesi olan 2.83 milyar varil düzeyine 2015 ortasında yaklaşabilir" denildi.

IEA şu andaki arz fazlasına rağmen, "Petrol şirketlerinin harcama kesintilerinin piyasada toparlanma yaratacağına dair piyasa oyuncularındaki ... güvenin artmasıyla birlikte" petrol fiyatlarının yılın kalanında yükseleceğini belirtti.

IEA, Orta Vadede Petrol Pazarı raporunda Haziran ayındaki 115 dolar seviyesinden, Ocak ayında yaklaşık altı yılın en düşük düzeyini gören petrol fiyatlarının, son üç yılda görülen zirve düzeylerin belirgin seviyede altında denge bulacağını belirtti.