"OSB'lere örnek bir proje yapıldı"
KOSB Yönetim Kurulu Başkanı Nursaçan, 'Enerji alanında sadece OSB'lere örnek bir proje yapıldı, bu alanda yatırımlara devam edeceğiz' dedi. Toplamda 18 MWp'lik kurulu gücü yakalayacak olan projenin 7 MWp'lik kısmı Kayseri OSB'nin öz kaynaklarıyla yapıldı.
Hatice ŞİMŞEK
KAYSERİ - Türkiye'nin en büyük enerji yatırımı bu yılın Nisan ayında Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde devreye girmişti. Toplamda 18 MWp'lik kurulu gücü yakalayacak olan projenin 7 MWp'lik kısmı Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nin öz kaynaklarından yaptığı yatırımla hayata geçti. Kalan 11 MWp 'lik güneş enerjisi yatırımı için yap-işlet –devret modeli uygulanacak. Bölgenin firmalarından Seferoğlu Elektrik ise 11 MWp'lik gücü kurarak 10 yıl işletecek. Yaklaşık 17 milyon lira bütçe ile 445 bin metrekare alan üzerine kurulan 7 MWp'lik tesis, gerçekleşecek yatırımlarla 18 MWp'ye ulaştığında 30 Milyon KWh'lik bir enerji güneşten elde edilmiş olacak.
Proje hakkında bilgi veren Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğu dönemde yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımların ülkemiz adına sevindirici olduğunu belirterek enerji alanında yatırımların artarak devam etmesi gerektiğini söyledi. Kurulu alanın yanı sıra bölgede üretilecek enerji bakımından da Türkiye'nin en büyük Güneş Enerjisi Santrali olduğuna dikkat çeken Nursaçan, "7 Mwp'lık bölümü bölge tarafından devreye alındı ve bu alan elektrik üretimine hazır duruma geldi. 11 Mwp'lık alanın da tamamlanmasıyla santralimiz toplam 18 Mwp'lık güce ulaşacak. 80 bin adet panelin yer alacağı santralimizde yıllık 30 milyon KWH elektrik üretmeyi hedefliyoruz.16 milyon 500 bin TL'lik yatırımla devreye giren 7 Mwp'lık alanın yatırım bedelini tamamen öz kaynaklarımızdan karşıladık" şeklinde konuştu.
Devletin yenilenebilir enerjiye verdiği teşviklerden faydalanıldığını ve Kayseri Organize Sanayi Bölgesi içinde bir çok firmanın da çatısında bu alanda şahsi yatırımı olduğunu ifade eden Nursaçan, "Bu yatırımımızın11 MWp'lik kısmını yap- işlet- devret modeliyle Seferoğlu Elektrik firmasına verdik. O da montajına başladı. Bir de ayrıca bizim gibi firmaların kişisel olarak kendi yatırımları var. Tahminen bu da 5-6 MWp güce tekabül ediyor. Devlet yenilenebilir enerjiyi teşvik anlamında yüksek fiyattan satın alıyor. Biz de bölge olarak tüketeceğimiz enerji kadar devlete satıp mahsuplaşacağız. YEKTEM'e fatura edeceğiz, oradan da paramızı alacağız. Bunu bir havuz olarak düşünün, havuzda üretiliyor. Zaten sanayicimiz bizim ürettiğimiz elektriği kullanıyor. Ama biz parasını devletten alıyoruz. Biz 9 cent'e aldığımız elektriği 13 cent'e satıyoruz. Devlet teşvik ediyor . Bu yüzden daha bir rantable yatırım oluyor ,kendini amorti etmiş oluyor. İlerde de diyelim ki devlet 10 yıl alım garantisi veriyor, sonrasında almaz ise bölgenin de kendi kullandığı elektrik var. Bu bahsettiğim sanayicinin değil ,su pompaları, arıtma tesisleri, sosyal tesisleri, idari binası, sokak lambaları gibi alanlarda Bölge Müdürlüğü olarak kendi tükettiğimiz enerji.. Dolayısıyla bölgede eğer ileride satmazsa dahi kendi elektriğini üretmiş olacak" diye konuştu.
Yatırımlarının devamının olacağını ifade eden Nursaçan , "Yatırımı daha da artıracagız .Yer tespit ettikce ve bağlantı dönüşü aldığımız müddetçe çalışmalarımıza devam edeceğiz.Şuanda 3-4 tane daha yerimiz var. Onlar üzerinde çalışma yapıyoruz.Sahaya mı kuralım ,yok buralara iş yerleri yapıp çatısına mı kuralım; onların çalışmasını yapıyoruz" dedi.