"Çok karlı bir alan"

EPDK Başkanı "Yeni bir sektörün oluşmasını sağlayacak lisanssız elektrik üretimi çok karlı bir alan. Hem ülkemiz hem de bu alana yatırım yapan kazançlı çıkacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, azami kurulu gücü 500 kW'ya kadar olan elektrik üretim tesislerinin lisanssız olarak kurulmasına olanak sağlanmasının önemli bir uygulama olduğunu belirterek, "Lisanssız elektrik üretimi karlı bir alan. Hem ülkemiz hem de bu alana yatırım yapan kazançlı çıkacak" dedi.

EPDK Başkanı Köktaş, Enerji Gazetecileri Derneği (EGAD) tarafından düzenlenen Lisanssız Elektrik Üretimi Bilgilendirme Toplantısı'nda katıldı. Lisanssız üretimle ilgili mevzuatın tamamlanmasının ardından başvuruların kabul edilmeye başlandığını anımsatan Köktaş, kısa süre içinde 200 başvurunun yapıldığını ve bunlardan 50'sinin kabul edildiğini bildirdi.

Bu alanda yapılacak başvurularda gerçek ve tüzel kişi olma zorunluluğunun bulunmadığının altını çizen Köktaş, şunları kaydetti:"Her abone 250 lira karşılığında başvuruda bulunabilecek ve başvurusu kabul edildiği takdirde bir üretim tesisi kurabilecek. Bu üretim tesisleri dağıtım sistemine bağlanabilecek. Bir tek, üretim-tüketim tesislerinin aynı dağıtım bölgesi içinde olması şartı söz konusu. İhtiyaç fazlasını satabilme imkanına sahip olan üreticiler, 10 yıl süreyle Yenilenebilir Enerji Kanunu (YEK) çerçevesinde belirlenen fiyatlardan alım garantisinden de yararlanacak."

"Başvurular il özel idaresi ve dağıtım şirketine"

Lisanssız elektrik üretiminin finansman, makine üretimi ve müşavirlik hizmetleri gibi alanlarla kısa sürede yeni bir sektörün oluşmasını sağlayacağını vurgulayan Köktaş, "Lisanssız elektrik üretimi çok karlı bir alan. Hem ülkemiz hem de bu alana yatırım yapan kazançlı çıkacak. Bizim önceliğimiz bu konudaki en önemli önceliklerimiz, üretim tesisinin yenilenebilir enerji ve kojenerasyona dayalı olması ile tüketim tesisi ile aynı yerde olması. Bu alanı cazip kılabilmek için mümkün oldukça bürokrasiden uzak tutmaya çalıştık. Başvurular hidroelektrik tesisler için İl Özel idarelerine, diğer tesisler için ilgili dağıtım şirketine yapılacak. Hidroelektrik tesisleriyle yoğun bir ilgili var ama DSİ'nin bu konudaki düzenlemesi tamamlanmadığı için başvurular daha başlamadı" diye konuştu.

Hasan Köktaş, elektrik tüketicilerinin kendi elektriklerini üretmesiyle mesken düzeyinde üretim yoluyla ek gelir imkanına kavuşacaklarını, girdi maliyetlerini düşürerek rekabet kapasitelerini artırabileceklerini belirterek, tüketim birleştirme uygulamasıyla da girişimciliğin özendirildiğini, tek tek şahısların mali veya teknik gerekçelerle yapamayacakları yatırımların önünün açıldığını ifade etti.

"60 konutun ihtiyacı rahat karşılanabilecek"

Tüketicilerin üretici yapılmasıyla girdi maliyetlerinin azaltılacağını ve cari açığın azalmasına katkı sağlanacağını dile getiren Köktaş, yerli aksam teşvikine ilişkin düzenleme yapılarak, makine sanayinin ve enerji teknolojilerinin faaliyet alanın genişlemesine yardımcı olunacağını söyledi. Uygulama sayesinde elektrik üreticisi olan bir tüketicinin elektriğin kıymetini daha iyi anlayacağını ve elektriği daha verimli kullanmaya başlayacağını ifade eden Köktaş, "Elektriği üreten daha verimli kullanacak ve enerji verimliliği hedeflerine katkı sağlanacak. Sistemle kayıp kaçaklarının azaltılması sağlanarak elektriğin ticari ve teknik kalitesinin hızla iyileşmesi mümkün olacak. Bunun dışında, iletim ve dağıtım sistem yatırım ihtiyacı azalacak" dedi.

"Lisanssız elektrik üretimi büyük bir potansiyele ulaşacak ama Türkiye'nin artan elektrik talebi göz önüne alındığında büyük üreticilerin motivasyonunun da düşmesi söz konusu değil" diyen Köktaş, 500 kW'ya kadar olan üretimin yaklaşık 50-60 konutun elektriğini karşılayacak düzeyde olduğunu kaydetti.

"Bankacılık açısından da önemli bir fırsat"

Rüzgar, güneş ve kojenerasyonda bazı bölgelere önemli başvuruların yapıldığını ve olumlu veya olumsuz sonuçlandırmaların yapıldığını bildiren Köktaş, Trakya, Ege bölgesinde rüzgar, Konya gibi güneşin güçlü olduğu yerlerde güneş, Kahramanmaraş ve Karadeniz'de ise hidroelektrik başvurularının yoğun olarak yapıldığını vurguladı. Bankacılık açısından lisanssız üretim alanının önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Köktaş, "Uygulamayla oluşacak yeni sektörün önemli miktarda finansmana ihtiyacı olacak. Yatırımlarını tabana yaymak isteyen bankalar bu alana yoğunlaşabilir. Çünkü, lisanssız elektrik üretimi önümüzdeki dönemde hızla büyüyen ve çokça söz edeceğimiz alanların başında gelecek" diye konuştu.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir