OECD raporu: Türkiye enerji enflasyonunda dünya lideri

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü’nün (OECD) Haziran 2024 ile ilgili verilerine göre Türkiye, yüzde 89.8’lik enerji enflasyonu ile listenin ilk sırasında yer alıyor.

Haber Merkezi
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü’nün Haziran 2024 ile ilgili verilerine göre Türkiye, yüzde 89.8’lik enerji enflasyonu ile lider durumda.

Türkiye’nin ardından yüzde 18.3 ile Kolombiya geliyor. Cumhuriyet'in aktardığına göre üçüncü sırada ise yüzde 15.1 ile Belçika var. Bu oran Şili’de yüzde 10.7, Danimarka’da yüzde 10, Yeni Zelanda’da yüzde 9.2, Japonya’da yüzde 7.7, Meksika’da yüzde 6.3, İspanya’da yüzde 6.1, Avustralya’da yüzde 5.6, Fransa’da yüzde 4.6, Kore’de yüzde 2.5, Kanada’da yüzde 0.5. OECD ortalaması yüzde 2.3, Avrupa ortalaması yüzde 0.2. Almanya, ABD, İtalya ve İngiltere’de ise oranlar eksiye düşüyor. 

"Artış devam edecek"

Konuyla ilgili değerlendirme yapan CHP milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, şu noktayı vurguladı:

“Önümüzdeki aylarda artış devam edecek. Çünkü geçen mayısta tüm meskenlere uygulanan 25 metreküplük bedava doğalgaz uygulaması sonlandı.

Bunun üstüne 1 Ağustos’tan itibaren doğalgaz bedeline yüzde 38’lik bir zam geldi. Bu da faturalara yaklaşık yüzde 25’lik artış demektir. Ayrıca geçen ay elektriğe de yüzde 38 zam yapıldı. Türkiye dünyadan ayrışmaya devam edecek.”