Nükleer santral zirvesi başladı
4. Nükleer Santraller Zirvesi İstanbul'da kapılarını açtı. Zirvede Sinop Nükleer Santralinin 3 boyutlu simülasyonu dikkatleri üzerine çekti.
Nükleer Mühendisler Derneği’nin ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi, 8 Mart 2017 tarihinde dördüncü kez nükleer sanayinin önde gelen isimlerini Pullman İstanbul Convention Center’da buluşturdu.
Zirve kapsamında, 2060’a kadar Türkiye, Ortadoğu ve Afrika’da hayata geçirilmesi planlanan 30 nükleer santral projesi ile oluşacak 600 milyar dolarlık pazardan Türk firmalarının nasıl pay alabileceği masaya yatırıldı.
Ziyaretçiler Sinop nükleer projesinin içinde gezdi
İki gün boyunca sürecek Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi kapsamında Japonya, Almanya, Fransa, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, Rusya ve Çin’den gelen firmalar Türk ortaklar bulmak için 200’ün üzerinde ticari eşleştirme görüşmesi yapılacak. Zirve kapsamında, Sinop nükleer santral projesinin üç boyutlu simülasyonu da tanıtıldı. Ziyaretçiler, tasarlanan özel alanda, Sinop nükleer santral projesinin içinde geziyormuş hissini sanal gerçeklik uygulamasıyla yaşadı.
'Nükleerde çalışan her 100 kişi 66 yeni istihdam sağlıyor'
Zirve’nin açılış konuşmasını yapan Zirve Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şule Ergün, “Yaklaşık 500 bin ayrı parçadan oluşan nükleer santral projelerinin her birinde yaklaşık 12-14 bin kişilik istihdam sağlanıyor. Nükleer Enerji Enstitüsü’nün yaptığı çalışmalara göre nükleer santrallerde çalışan her 100 kişi için ekstra yaklaşık 66 kişilik istihdam oluşturuyor. Bu açıdan nükleer santral projeleri ülke ekonomisi açısından doping etkisi sağlıyor. Türkiye, Ortadoğu ve Afrika’da 2060 yılına kadar yaklaşık 30 nükleer santral projesi devreye girecek ve her bir projenin maliyeti yaklaşık 20 milyar dolar olacak. Bu süreçte oluşacak 600 milyar dolarlık pazardan Türk firmalarının daha fazla pay alabilmesi için Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi vizyon açan bir etkinlik oluyor.”
'Nükleer santral projeleri temiz enerji için önemli'
Sinop Nükleer Enerji Şirketi (MHI) Başkanı Makato Kanda, Sinop nükleer santral projesinin halen fizibilite aşamasında olduğunu belirterek, nükleer santrallerin Türkiye için değerli projeler olduğunu ifade etti. Nükleer enerjinin temiz enerji arzı için önemli olduğunu savunan Makato Kanda, "Nükleer santrallerin topluma sürekli ekonomik fayda sağladığını ve sanayi kollarının altyapılarının iyileştirilmesi için birçok katkı sunacaktır" diye konuştu.
Pullman İstanbul Convention Center’da gerçekleşen 4. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi 9 Mart’ta da devam edecek.
Zirve hakkında detaylı bilgi almak için www.nuclearpowerplantssummit.com internet adresi ziyaret edilebilir.