Kazaklarla 1.3 milyar dolarlık anlaşma

Türkiye–Kazakistan İş Forumu kapsamında toplam 1.3 miyar dolarlık anlaşma imzalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
İSTANBUL - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye–Kazakistan İş Forumu kapsamında toplam 1.3 miyar dolarlık anlaşma imzalandığını, sadece Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev huzurunda imzalanan anlaşmanın büyüklüğünün 834 milyon dolar olduğunu açıkladı. 
 
Kazakların Türkiye'de 684 milyon dolar yatırımı bulunuyor
Çağlayan, Türkiye-Kazakistan Ticaret ve Yatırım Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 4 milyar dolar olduğunu, Türk işadamlarının Kazakistan'da 2 milyar dolar, Kazak işadamlarının ise Türkiye'de 684 milyon dolar yatırımlarının bulunduğunu söyledi. Bu yatırımların yeterli olmadığına işaret eden Çağlayan, "Yeni teşvik sistemi açıkladık. Kazakların Türkiye'ye yatırım yapmasını bekliyoruz. AB ile Gümrük Birliği anlaşmamız var. Ayrıca Şili'den Güney Korey'ye kadar 19 ülke ile serbest ticaret anlaşması yaptık. Gelen bu ülkelere Türkiye üzerinden ürün satalım" dedi. 
 
6 anlaşmanın büyüklüğü 834 milyon dolar
Çağlayan, Türkiye –Kazakistan İş Forumu kapsamında imzalanan anlaşmalardan da bahsetti. Forum kapsamında toplam 1.3 miyar dolarlık anlaşma imzalandığını belirten Çağlayan, sadece Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev huzurunda imzalanan anlaşmaların büyüklüğünün 834 milyon dolar olduğunu açıkladı. 
 
İmzalanan anlaşmalar
-Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü ile Kazakistan Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanlığı Yatırım Komitesi arasında Türk-Kazak Ortak Serbest Bölgelerin yönetimi ile ilgili olarak işletici şirket belirlenmesi konusunda mutabakat zaptı imzalandı. 
-Türk Eximbank ile Kazakistan Kalkınma Bankası arasında 250 milyon dolarlık mutabakat zaptı imzalandı. 
-Türk Mall Real Estate ile Kassanov Investment Group arasında Almatı şehrinde, ticaret merkezi inşaatına yönelik 335 milyon dolarlık anlaşma imzalandı. 
-NK Kazakhstan Engineering A.Ş ile Otokar şirketi arasında taktik tekerlekli araç üretim yatırım sözleşmesi anlaşması imzalandı. Yatırım büyüklüğü ise 30 milyon dolar. 
-Coca Cola Türkiye ile Kazak firmasının, Kazakistan'da alkolsüz ürün imalatı fabrikası inşaatına yönelik 169 milyon dolarlık yatırımı içeren anlaşması imzalandı. 
-Almatı şehrinde 50 milyon dolarlık ilaç fabrikası inşaatı anlaşması yapıldı.