İkinci santral yıl sonuna kadar netleşecek
Enerji Bakanı "ikinci nükleer santral grubunun kurulması ile ilgili kararı bu yıl içinde vereceğiz" dedi.
ANKARA - Enerji Bakanı Taner Yıldız, yapımı planlanan ikinci nükleer santral grubunun kurulması ile ilgili kararı bu yıl içinde vereceklerini ve sonucu kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.
Türkiye, Mersin Akkuyu'ya yapılacak ilk santral için Rusya ile hükümetlerarası anlaşma imzalarken, Çin, Güney Kore ve Japonya'nın yanı sıra Kanadalı Candu ile Sinop'a ikinci nükleer santrali kurmak için müzakerelere devam ediyor.
Rusya'ya nükleer mühendislik eğitimine gidecek 75 öğrenciyi kabulünde konuşan Yıldız, Türkiye'nin nükleer santrallerin yapımıyla ilgili kararlılığın devam ettiğini belirtirken, "Bundan vazgeçmeyeceğiz ve inşallah ikinci nükleer grubunun kurulmasıyla alakalı kararı da bu yıl içerisinde verilmiş olarak kamuoyuyla paylaşmış olacağız" dedi.
Başbakan Tayyip Erdoğan daha önce yaptığı açıklamada, nükleer santrallerden söz ederken, "İnşallah ikincisi de bizim için Sinop olacak. Orada da bu adımı atacağız. Belki üçüncü, belki dördüncü adımları da atacağız" demişti.
Enerji sektörünün, Türkiye'nin ortalama büyüme hızından daha hızlı büyüdüğünü kaydeden Yıldız, Türkiye'nin büyüme hızına karşılık gelecek bütün enerji kaynaklarını olabildiğinde yerli ve yenilenebilir kaynaklardan karşılayabilmenin önemine dikkat çekti.
Nükleer güç santrallerinin, enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi açısından son derece önemli olduğunu belirten Yıldız, "Anlaştığımız fiyat, yakıt içerisinde olan fiyat olduğu için ve doğalgaz santrallerinin yerine ikame etmeyi düşündüğümüz için bizim yurtdışına olan bağımlılığımız, nükleer güç santrallerinin işletmeye alınmış olmasıyla beraber azalacaktır" dedi.
Toplantıda konuşan Akkuyu NGS Elektrik Üretim Genel Müdürü Alexander Supenfin bir soru üzerine, Akkuyu santrali için gerekli yakıtın Rusya'da hazırlanıp Türkiye'ye getirileceğini söyledi.
Akkuyu Nükleer Santrali'nin yapımı Türkiye tarafından Rusya'ya verilmişti. Santralin toplam kapasitesinin 4,800 MW olması ve ilk ünitesinin 2019 yılında devreye alınması bekleniyor.