İhale teklifi neden 619 milyon dolar düştü?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Elektrik Mühendisleri Odası, Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş ihalesine ilişkin iki yıl önce yapılan ihale ile dün gerçekleştirilen ihaledeki en yüksek teklifler arasındaki farkın 619 milyon dolar olduğunu kaydetti.
 
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Elektrik Mühendisleri Odası yaptığı yazılı açıklamada, Akdeniz EDAŞ'ın özelleştirilmesine ilişkin 7 Aralık 2010 tarihinde yapılan ilk ihalede en yüksek teklifin 1 milyar 165 milyon dolar ile Park Holding tarafından verildiği ifade edildi.
 
Dün gerçekleştirilen Akdeniz EDAŞ ihalesinde en yüksek teklifin Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu tarafından 546 milyon dolar olarak verildiği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:
"İki yıl önce yapılan ihale ile bugünkü ihaledeki en yüksek teklifler arasındaki fark 619 milyon dolar olmuştur. Bu denli büyük bir fark, hiçbir ekonomik parametre ile açıklanamaz. Özellikle Fitch'in not artırımı ile piyasaların bayram ettiği; ülkemize para girişlerinin artacağı ve kredi musluklarının açılacağı açıklamalarının yapıldığı bir dönemde yapılan ihalede bu kadar düşük teklif gelmiş olması ayrıca değerlendirilmeye muhtaçtır."
 
Elektrik Mühendisleri Odası'nın, bu ihalelere karşı hukuki yollara başvuracağı bildirildi.