Hazar'da 2 milyar dolarlık ihaleyi Türk firması aldı
Bakan Taner Yıldız, Hazar’da 2 platformun boru montaj ihalesini bir Türk firmasının aldığını, 2 milyar dolarlık bu işin Türkiye’de kurulacak arama ve sondaj platformlarının yerli kaynaklarla yapılabileceğinin en önemli göstergesi olduğunu kaydetti
İSTANBUL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Hazar'da iki platformun boru montaj ihalesini bir Türk firmasının aldığını, 2 milyar dolarlık bu işin Türkiye’de kurulacak arama ve sondaj platformlarının yerli kaynaklarla yapılabileceğinin en önemli göstergesi olduğunu söyledi.
Yıldız, ATO Başkanı Salih Bezci ve beraberindeki heyeti Bakanlıkta kabulünün ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine, Güney Kafkasya Boru Hattı’nın temel atma töreninin Musul’da rehin alınan konsolosluk çalışanlarının Türkiye’ye getirilmeleri nedeniyle biraz gölgede kaldığını ifade eden Yıldız, Hazar’daki iki tane platformunun ve borunun montajının ihalesini bir Türk firmasının aldığını bildirdi. Yıldız, “Bu 2 milyar dolarlık bir iştir ve haklı bir övünç kaynağımız olmuştur. Türkiye’deki kurulacak olan arama veya sondaj platformunun yerli kaynaklarla yapılabileceğinin en önemli göstergesidir. Hazar’da o platformu yapan yapı, Karadeniz ve Akdeniz’de de bunu yapacaktır. Türk mühendisleriyle, Türk işçisiyle bunun yapılacak olmasını teknoloji, mühendislik birikiminde geldiği haklı bir seviye olarak da belirtiyorum” dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in elektrik tasarrufu özelliği bulunmayan eski beyaz eşyaların yenileriyle değiştirilmesi ve bina yalıtımına ilişkin teşvik açıklamalarının sorulması üzerine Yıldız, bu konuda bakanlıkların geniş uzlaşı içerisinde çalışmalar yaptığını, eski beyaz eşyasını verip yenisini alanların ÖTV’den muaf tutulmalarının faydalı olduğunu, ruhsat alamayan yalıtımı olmayan binalara yönelik Maliye Bakanlığı’nın kolaylaştırıcı uygulamalarının başlayacağını söyledi.
Torba yasaya ilişkin önerge hazır
Bakan Yıldız, "Torba yasa nedeniyle üretimi durduran maden ocaklarıyla ilgili teşvik olacak mı?” soru yanıtlarken, gerek rödovans gerek kamu ihale sözleşmelerinden ihale alan madencilerin, özellikle Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ve Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan rödovansla yaptığı anlaşmaları ilgilendiren önergenin Genel Kurul’da muhalefetin itirazıyla geri çekildiğini hatırlattı. Yıldız, “Bu önergemiz hazır. Meclis açıldıktan sonra düzenlenen bir kanunla yerine getirebiliriz” dedi. Yıldız, ATO’nun güneş tarlaları kurulmasına yönelik talebini de olumlu karşıladıklarını, bütün tüccarlarımızın tükettiği elektriği üretmesinin önünde herhangi bir mani bulunmadığını söyledi.