Envest Enerji, iç pazarda 10 milyon dolar ciro hedefliyor
Envest Enerji, önümüzdeki 5 yıl içerisinde 'Koru1000' markasıyla iç pazardaki satışlarını 200 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor.
Dilek FİDAN
KAYSERİ - Envest Enerji ve Su Teknolojileri, 'Koru1000' markasıyla su ve enerji sektörüne anahtar teslim projeleri ile hizmet sağlıyor. Envest Enerji, önümüzdeki 5 yıl içerisinde 'Koru1000' markasıyla iç pazardaki satışlarını 200 milyon dolara çıkarmayı istiyor. İç pazarda bu yılki cirosunun 10 milyon dolar ve üzerinde olmasını bekliyor. Firma önümüzdeki yıllarda ihracatını Suudi Arabistan'a yapmayı planlıyor.
Envest Enerji ve Su Teknolojileri, su sektörüne yönelik uzaktan izlenebilen pompa istasyonu yönetim sistemleri, su depolarına yönelik izleme ve klorlama sistemleri, basınç kontrolü ve izleme, hidrolik analiz sistemleri ve sulama kontrol sistemlerinin üretimlerini yaparak sektöre hizmet veriyor. 2012 yılından bu yana sektördeki varlığını sürdüren firma şu anda Kayseri Erciyes Teknopark yerleşkesinde Ar-Ge çalışmalarını yürütüyor. Üretimlerini ise Kayseri OSB'de bin metrekare alan üzerinde gerçekleştiriyor.
Firmalarının odak konusunun su ve enerji olduğunun altını çizen Envest Enerji ve Su Teknolojileri Genel Müdürü Mustafa Çakmak, "Enerji tasarrufu sağlayan ve müşterilerimizin gelecekte ki durumlarını da görmeye yardımcı olan kontrol sistemleri üretiyoruz. Montaj odaklı bir üretimimiz var. Çoğu parça dışarda özel olarak üretiliyor. Tedarikçi şirketler ile çalışıyoruz. Bu konuda müşterilerimize anahtar teslim çözümler sağlıyoruz. Şirket olarak öncelikle su kuyuları üzerinde çalışmaya başladık. 'Koru1000' isimli uluslararası patente sahip bir kuyu kontrol sistemi geliştirdik. Cihazımız enerji tasarrufu özelliği ile 6 ay ila 3 yıl arasında kendini amorti edebilme özelliğini taşıyor" dedi.
Terfi merkezlerini, su depolarını, gaz ve sıvı klor dozajlama sistemlerini, atık su takibini, şebeke basınç kontrol sistemlerini yönetebilmek için tasarlanmış yeni ürünler geliştirdiklerini söyleyen Çakmak, "Bu cihazlarla birlikte uyumlu çalışan kendi alanında inovatif bulut tabanlı kontrol sistemine sahip yazılım çözümlerimiz ile birçok su kanalizasyon idaresi, belediye, su kooparitifi, endüstriyel işletmelere ve doğrudan şahıslara hizmet veriyoruz. Firmamızda ocak ayından itibaren tam zamanlı olarak 86 personel ile çalışıyoruz. Üretim kapasitemiz ise talebe göre senkronize olarak büyümekte. Kayseri OSB'de şuan firmamızın ana ürünü olan kontrol sistemleri için yılda 2 bin adet üretim kapasitesine sahibiz" diye belirtti.
Ar-Ge çalışmalarına önem verdiklerini vurgulan Çakmak, "Teknoparkta bulunan Ar-Ge birimimizde 15 kişilik mühendis ekibimiz ile görev yapıyoruz. Ar-Ge ekibimiz elektronik, bilgisayar, makine, mekatronik mühendisleri ve bir endüstriyel tasarımcıdan oluşuyor. IOS ve Android uygulamaları, sunucu uygulamaları, Big data analizi üzerine yazılımlar, güvenlik uygulamaları, RTU kontrol sistemi ve I/O kontrol tasarımları üzerinde çalışmalar yapılıyor. Kendi geliştirdiğimiz yerli (OS1000) işletim sistemimiz RTU cihazlarımız için de görev yapıyor. 64 bit ve çok çekirdekli ARM tabanlı işlemciler ile çalışabilen bu işletim sistemimiz kendi alanında ülkemizde ilktir. RTU sistemlerimiz kendi yazılımlarını güncelleyebilme özelliği ile kendi alanında uluslararası anlamda ilktir" diye belirtti.
Yapacakları yatırımlar hakkında bilgiler veren Çakmak,"Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesi’nde yeni bir fabrika kurmak için hazırlık yapıyoruz. Bu fabrikamızda kontrol sistemi üretim kapasitemizi yılda 30 bin adete çıkarmayı planlıyoruz. Yeni fabrikamızda kurulacak SMD hattımız ile elektronik PCB imalatımızı da bu fabrikamızda gerçekleştireceğiz" şeklinde vurguladı. 7" dokunmatik panelli ve kombine tasarıma sahip RTU sistemleri üzerinde çalışmalar yürütüyoruz diyen Çakmak, "Ürünlerimiz hazır olup saha test çalışmaları sürdürüyoruz. Bu ürünlerimizi 2017 başı itibariyle Koru 1000 kontrol sistemleri içinde kullanmaya başlayacağız. Firmamızda ISO9001, 27001,TSE, CE, ISO9906, MID sertifikaları EMC uyumluluk üzerinde çalışmalarımız devam ediyor" şeklinde bilgi verdi.
Önümüzdeki günlerde ilk yurtdışı ihracatlarını Suudi Arabistan'a yapmayı planladıklarını belirten Çakmak, "Firmamız büyük ölçekli yatırım finansı arayışı içerisinde. Bu kapsamda Amerika ve Arap ülkelerindeki büyük yatırım şirketleri ile görüşmelerimiz devam ediyor. Şirketimizin bir Amerikan şirketinden yüzde 10 hissesine karşılık aldığı 20 milyon dolar yatırım teklifi ile şirketimizin değeri 200 milyon dolardır. 2016 yılı sonunda ise elimizdeki patentler ve oluşturacağımız uluslararası referanslar ile şirket değerlememizin 1 milyar dolar olacağını tahmin ediyoruz" diye belirtti.
Sektörün sorunları hakkında açıklama yapan Çakmak, "Sektörümüzün en önemli sorunu böyle bir sektörün gerçek anlamda olmaması ve yetkin firmaların bulunmamasıdır. Bu sebeple birçok konuyu veya projeyi kendimiz başlatmak zorunda kalıyoruz. Mevcut finansal kabiliyetimizle her tarafa yetişme şansımız doğal olarak bulunmamaktadır.
İhtiyaçlar sebebiyle bu konudaki müşterilerimiz genellikle çaresiz kalmakta ana konusu farklı veya amatör lokal çözümler üreten firmalarla çalışmak zorunda kalmaktadır. Hedefi tanımlanamamış yanlış yatırımlar, çok yüksek işletme maliyetleri ve yetersiz servis olanakları ile karşılaşan müşteriler teknolojik çözümlere kaygı ile bakmaktadır" diye ekledi.