Enerjisa, Ayedaş ve Toroslar'da var, Hamitabat'ta yok

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
İSTANBUL - Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, Enerjisa'nın İstanbul Anadolu Yakası (Ayedaş) ve Toroslar elektrik dağıtım bölgeleri ihalelerine teklif vermek için çalıştıklarını ancak ön yeterlilik aldıkları Hamitabat termik santral ihalesine teklif vermeyeceklerini açıkladı. 
Alman enerji şirketi E.ON ile Sabancı Holding'in yüzde 50-50 ortak olduğuEnerjisa ile ilgili hedeflerin paylaşıldığı basın sohbet toplantısında konuşan Hakman,"Hamitabat Santrali için ön yeterlilik aldık, baktık, inceledik ancak teklif vermeyeceğiz" dedive ekledi:
"Ayedaş ve Toroslar ile ilgili çalışıyoruz. En az bir dağıtım bölgesi daha almak istiyoruz."
Enerjisa'nın kurulu gücünün 1,800 MW'a ulaştığını, yaklaşık 2,000 MW'lık santralin inşaatsürecinde olduğunu söyleyen Hakman, "Yaklaşık 500 MW'lık santralimiz de mühendislikdeğerlendirme aşamasında. 1,000 MW için de EPDK tarafından lisans başvurumuz uygun bulundu.Dolayısıyla 2016 yılı sonuna kadar 5,300 MW civarında bir büyüklüğe ulaşmış ve yaklaşık 5.5 milyar euroluk yatırımı tamamlamış oluruz" dedi.
Enerjisa'nın 2012 yılı cirosunun yaklaşık 4.5 milyar lira olduğunu söyleyen Hakman, "Bucironun yaklaşık yüzde 40'lık kısmı Başkent Elektrik'ten geliyor" dedi ve 2013 yılında yüzde 20'nin üzerinde ciro büyümesi hedeflediklerini söyledi.
Enerjisa CEO'su Yetik Mert de toplantıda Başkent Elektrik'in 2012'de 13.6 milyar kWh elektrik dağıttığını ve arızaların yüzde 40 oranında azaldığını kaydetti.
Mert, Başkent Elektrik'teki kayıp kaçak oranının 2012 yılında yüzde 9'un altına indiğini, 2013 yılındaki hedefinin ise yüzde 7.88 seviyesine indirmek olduğunu belirtti.
Hakman bir soru üzerine Enerjisa'nın 2015 yılında halka açma hedefinin devam ettiğinikaydetti.
Avusturyalı Verbund'un Enerjisa'daki yüzde 50 hissesini E.ON'a devretmesi ilebirlikte 2020 yılı hedeflerinin değiştiğini söyleyen Hakman, "2020 yılında 8,000 MW kurulu güç,yüzde 10 pazar payına ulaşmayı hedefliyoruz. Kurulu gücümüzün yakıtlara dağılımı bakımından Türkiye'deki dağılıma yakın olmasını ama yenilenebilir enerjinin biraz daha önde olmasınıhedefliyoruz" dedi.
Balkanlarda ve Orta Asya ülkelerindeki fırsatları da değerlendirmeyi planladıklarını söyleyen Hakman, "Bunun dışında doğalgaz ithalatı ve ticareti gibi alanlara da ortağımızla birlikte bakacağız. Ancak bu konudaki stratejimiz bu yıl sonbaharda veya yıl sonuna doğru belliolur. Ortağımız doğalgaz dağıtımına girmek istemiyor ama biz Sabancı Grubu olarak bu alana da bakabiliriz" diye konuştu.