Dünyanın rüzgârı İstanbul’da esecek
Rüzgar enerjisinde önde gelen oyuncuların buluşacağı Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’nde yatırım fırsatları anlatılacak
MEHMET KARA
Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜ- REB) tarafından düzenlenen Türkiye Rüzgâr Enerjisi Kongresi, TÜ- REK 2014, 5-6 Kasım 2014 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek. TÜREK 2014’e, dünyanın önde gelen rüzgâr enerjisi oyuncularının yanı sıra, rüzgâr enerjisi alanında faaliyet gösteren küresel ve bölgesel kuruluşların başkan ve yöneticileri de katılacak. Etkinliğin açılış konuşmalarını, TÜREK 2014 Organizasyon Komitesi Başkanı Murat Mercan, Avrupa Rüzgâr Enerjisi Birliği (EWEA) Başkanı Thomas Becker, Küresel Rüzgâr Enerjisi Konseyi (GWEC) Başkanı Dr. Klaus Rave, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol KAYA, TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu yapacak. Açılış konuşmalarının ardından, etkinliğin en önemli oturumu yapılacak. Moderatörlüğünü DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın yapacağı oturumda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Danimarka İklim, Enerji ve Yapı Bakanı Rasmus Helveg Petersen konuşacak.
Türkiye’de rüzgâr sektörünün hızlı geliştiğini belirten TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, “Bunun arkasında Avrupa ile kıyaslandığında yüzde 25-30 daha yüksek bir potansiyele sahip olmamız ve yenilenebilir enerjiyle ilgili düzenlemeler ve devlet teşviklerinin yer aldığını söyleyebiliriz” dedi. Devletin rüzgârdan elektrik üretenlere kWh başına 7.3 sent ödeme garantisi verdiğini hatırlatan Ataseven, yerli makina ekipman kullanılması halinde burakamın 8.7 sente kadar ulaşabildiğini vurguladı. Haziran 2014 itibariyle işletmedeki rüzgâr santrallerinin toplam kurulu gücü 3500 MW seviyesini buldu. TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, bu yıl sonunda işletmedeki rüzgâr kurulu gücünün 3800-4000 MW’lere ulaşacağı tahmininde bulundu.
Bu hızla 2023 hedefleri tutmaz
Ataseven, bu hızla gidilirse Türkiye’nin 2023 için belirlenen 20 bin MW’lik rüzgar kurulu gücüne ulaşıp ulaşamayacağı sorusuna şu karşılığı verdi: “Bu hedefe ulaşmak için tabii ki hem kamu hem özel sektör çaba gösteriyor. Ancak bizim 2012’deki yol haritası çalışmalarımıza göre bugünkü düzenlemeler ve şartlarla biz iyimser senaryoyla, en fazla 10 bin MW’ye ulaşabiliyoruz. Dolayısıyla biz 2023’te 20 bin MW hedefliyorsak, başka mekanizmaları, farklı yöntemleri devreye sokmalıyız. Adeta kampanyalar başlatmalıyız.”
Hedef için ek adımlar şart
Ataseven, rüzgar enerjisindeki 2023 hedeflerini gerçekleştirmeyi sağlayabilecek ek adımların beklenen hızda atılıp atılamadığına ilişkin ise şunları söyledi: “Gelişmeler oluyor. 2012'de neler yapılması gerektiğini ve bunlarla ilgili kime ne görev düştüğünü yazmıştık. Bir kısmı yapıldı. Mesela yerli katkıyla ilgili sıkıntılar çözüldü. Bu teşvikler sadece 2015"e kadar işletmeye alınacak santraller için geçerliydi. Bu süre şimdi 2020'ye kadar devreye girecek santralleri kapsayacak şekilde genişletildi. Yani bazı olumlu adımlar atılıyor.”
Ancak istediklerinin bunlarla sınırlı olmadığını vurgulayan Ataseven şöyle konuştu: “Rüzgar yatırımcıları, elektrik piyasasında, gün öncesi piyasalardaki bazı gelişmelerden olumsuz etkileniyor. Çünkü rüzgar hızlarını, dolayısıyla üretimi tahmin etmek çok zor, piyasada oluşan fiyatlardan yararlanamıyor. Bu çözülmeli. Ayrıca yeni rüzgar yatırımlarında izin süreçleri çok uzun ve karmaşık. Kısaltacak ve basitleştirecek yöntemler geliştirilmeli...”
Koordinasyon eksikliği
Mustafa Serdar Ataseven’e göre en önemli sorunlardan biri özellikle bakanlıklar ve diğer kamu kuruluşları arasında bu konuda tam bir koordinasyon sağlanamayışı. Ataseven, bu koordinasyonsuzluğun hem karar alma hem de izin süreçlerini çok uzatmasından yakındı.
Arazi kirası ve imar harcı fahiş
Orman Bakanlığı’nın santral arazileri için yüksek kira bedelleri; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da imar izinleriyle ilgili çok yüksek harçlar talep ettiğini kaydeden Ataseven, “Bu tutarlar projenin fizibilitesini bozup hayata geçirilmesini engelleyebiliyor” dedi. Ataseven ayrıca, bazı arazilerin rüzgar yatırımlarına kapatılmasını da doğru bulmadığını ifade etti. Bu tür sınırlamaların, bölge ve proje bazında, sağlıklı değerlendirmeler sonucunda koyulması gerektiğini kaydetti.
Avrupa rüzgâr zirvesi
TÜREK 2014 öncesinde, 4 Kasım tarihinde saat 14:00’te Avrupa’daki Rüzgâr Enerjisi Birliği başkanları, Avrupa Rüzgâr Enerjisi Birliği Başkanı Thomas Becker başkanlığında bir toplantı gerçekleştirecek. Yılda dört-beş kez yapılan bu toplantıya Türkiye ilk kez ilk kez ev sahipliği yapıyor. Basına kapalı bu toplantıda, Avrupa’da rüzgâr enerjisi alanında yaşanan gelişmeler ele alınıyor. Ayrıca, sektörle ilgili AB Komisyonu yetkililerine yapılacak bildirimler varsa bunlar konuşuluyor. Her birlik başkanı kendi ülkesindeki gelişmeleri burada paylaşacak. TÜREB de 30 dakikalık sunumla Türkiye’deki rüzgâr alanında yaşanan gelişmeleri ve son durumu paydaşlarına aktaracak.