Deriner Barajı’nda elektrik üretimi 2 milyar KW’yi geçti

Deriner Barajı’nda yıllık 2 milyar KW’yi geçen elektrik üretimiyla milli ekonomiye 460 milyon TL'lik katkıda bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELTEM GÜNDÜZ

ANKARA - Artvin’de 249 metre gövde yüksekliği ile kemer barajı sınıfında Türkiye’nin birinci, dünyanın altıncı barajı olma özelliği taşıyan ve yapımı 24 yıl süren Deriner Barajı’nda elektrik üretimi 2 milyar kilowatt saati geçti. Böylece milli ekonomiye de yaklaşık 460 milyon TL katkı sağlandı. Çoruh Nehri'nin Artvin ili sınırları içerisinde kalan bölümünde planlanan 15 baraj projesi ile bölgede yapımı planlanan 123 HES projesinin tamamlanmasıyla Artvin’de 5 bin 84 megavat kurulu gücündeki santrallerde yıllık 16.08 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek. Bu oran toplam Türkiye elektrik üretiminin yüzde 8’ine denk geliyor. 

Elektrik ihtiyacının yüzde 4’ünü karşılıyor 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen Deriner Barajı ve HES Projesi’nde yıllık 2 milyar 118 milyon kilowat.saat enerji üretme kapasitesi bulunuyor. 249 metre gövde yüksekliğindeki dev barajın santral bölümü 4 üniteden oluşuyor. Bu ünitelerden birincisi Temmuz 2013, ikinci ve dördüncüsü Ağustos 2013, üçüncü ünitesi ise Ekim 2013’te elektrik üretmeye başladı. Elektrik üretmeye başladığı günden Şubat 2015 sonu itibarıyla Deriner Barajı’nın HES ünitesinden yaklaşık 2 milyar kilowatt.saat elektrik üretilirken, milli ekonomiye de yaklaşık 460 milyon TL destek sağlandı. Deriner Barajı, 249 metre gövde yüksekliği ile kemer barajı sınıfında Türkiye’nin birinci, dünyanın ise altıncı barajı olma özelliği taşıyor. 3.4 milyon metreküp gövde hacmine sahip olan barajda, 1 milyar 970 milyon su depolama kapasitesine sahip bulunuyor. Deriner Barajı, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 4’ünü karşılıyor. Barajın, elektrik ve doğalgaz üretiminin yanı sıra sosyal anlamda da bölgeye büyük katkı sağlayacağı belirtiliyor. 

Mühendislik harikası olarak gösteriliyor 

Deriner Barajı ve HES projesi, dünyaca ünlü belgesel kanalı Discovery Channel tarafından, ‘Mühendislik Harikası’ olarak değerlendirilmişti. Çoruh Nehri'nin Artvin ili sınırları içerisinde kalan bölümünde 15 baraj yapımı planlanıyor. Daha önce yapımı tamamlanan Muratlı ve Borçka barajlarının ardından 3’üncü yapımı tamamlanan proje Deriner Barajı oldu. 15 baraj projesi ile bölgede yapımı planlanan 123 HES projesinin tamamlanmasıyla Artvin’de 5 bin 84 megavat kurulu gücündeki santrallerde yıllık 16.08 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek. Bu, toplam Türkiye elektrik üretiminin yüzde 8’ine denk geliyor.

24 yılda tamamlandı

Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin temeli, Erzurum ve Bayburt ilindeki Mescit Dağları’nda doğup, Gürcistan’ın Acara Özerk Cumhuriyeti Başkenti Batum kentinden Karadeniz’e dökülen 431 kilometre uzunluğundaki Çoruh Nehri üzerindeki, Artvin’in Sümbüllü Köyü’nde 1988 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atıldı. 2005 yılında tamamlanması planlanan, ancak ödenek yetersizliği nedeniyle bitirilemeyen baraj ve HES projesi 24 yılda tamamlandı. 1 milyar 400 milyon dolara mal olan Deriner Barajı ve HES, Mardin, Trabzon, Eskişehir ya da Malatya illerimizden birinin yıllık bütün elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir