Çinliler 12 milyar dolarlık yatırıma talip
Enerji Bakanı Yıldız, Afşin-Elbistan sahasında 10-12 milya dolarlık yatırım anlaşması için Çin'le görüştüklerini açıkladı
ANKARA - Enerji Bakanı Taner Yıldız, Afşin-Elbistan'da kömür havzasının kullanımı ve santral yapımını da içeren ve toplam yatırım tutarı 10-12 milyar dolar olacak yatırım için Çin ile görüştüklerini söyledi.
Reuters'ın sorularını yanıtlayan Yıldız, "Afşin-Elbistan sahasında 10-12 milyar dolarlık bir yatırım söz konusu olacak. Bu işin içinde kömür sahalarının kullanımı da olacak. Çin ile bu konuda anlaşma için görüşme yapıyoruz" dedi.
Elektrik Üretim AŞ ile TAQA arasındaki Afşin-Elbistan kömür havzasında 8,000 MW kapasiteli elektrik santrali yapımını içeren 12 milyar dolarlık hükümetlerarası anlaşma 2013 yılı Ocak ayında imzalanmıştı. Ancak Ağustos ayında TAQA firması yatırımı erteleme kararı almasının ardından Enerji Bakanlığı diğer talipli ülke ve şirketler görüşmelere başlamıştı.
Anlaşmanın ne zaman imzalanacağına dair bir tarih vermenin mümkün olmadığını kaydeden Yıldız, "Burası büyük bir proje. Afşin-Elbistan sahasında projeyi doğru kurgulamamız lazım, bilgi birikimimiz çok fazla. Bu yönde Çin ile çalışıyoruz" dedi.
TAP için şu anda ortaklık yok
Yıldız, Şah Deniz II sahasında üretilecek gazı Türkiye'nin batı sınırına kadar taşıyacak olan TANAP'ın devamı niteliğindeki TAP Projesi'nde ortaklıklarının söz konusu olmadığını söyledi.
Türkiye'nin TANAP'ta yüzde 20 olan hissesinin yüzde 30'a çıkarılacağını kaydeden Yıldız, "TANAP'taki hisse artışımız hem sermaye yapısı hem işletme açısından daha uygun olacak. Önümüzdeki süreçte, hem TAP hem TANAP'ta hisseler çok el değiştirebilir" dedi.
Türkiye'nin TANAP'taki payı yüzde 30 iken Azeri enerji şirketi SOCAR'ın payı ise yüzde 70 düzeyinde bulunuyor. Bazı büyük enerji şirketleri TANAP'tan pay almak istediklerini daha önce açıklamıştı.
"TAP şu anda gündemimizde yok, ilerideki gelişmeleri değerlendiririz" diyen Yıldız, TANAP Projesi'nde yatırım tutarının tam olarak belirlenmesi için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
Projenin 10-12 milyar dolar olarak öngörülen yatırım tutarının artabileceği belirtiliyor.
TANAP için bu yılın tamamen bir hazırlık, kamulaştırma, projelendirme ve ihalelerle geçeceğini belirten Yıldız, "2015 yılına hızlı şekilde girmemiz lazım. 2018 sonunda TANAP'ta gaz akışının yetişmesini bekliyoruz" diye konuştu.
TANAP, 2018 yılından itibaren başlangıçta yıllık 16 milyar metreküp gaz taşımaya başlayacak. Türkiye hattan 6 milyar metreküplük doğalgazı aldıktan sonra kalan 10 milyar metreküp Avrupa'ya iletilecek.
Hattın ikinci etabı tamamlandığında 31 milyar metreküplük yıllık kapasiteye ulaşması bekleniyor
Türkiye bölümünün yaklaşık 1,830 km olması beklenen TANAP boru hattı 20 ilden geçecek. Hatta Eskişehir'e kadar 56 inç boru, daha sonraki Avrupa geçişinde ise 47 inç boru kullanılacak.