Bursalı sanayici rüzgar türbini üretimine talip
Enerji sektörüne yönelik yatırımları hızlanan Bursa, üretim için de kolları sıvadı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Enerji Konseyi bünyesindeki Rüzgar Türbinleri Kümelenmesi, rüzgar türbininin çeşitli bölümlerini üretmeye talip oldu
GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN
BURSA - Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve ekipman üretimini teşvik için Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Enerji Konseyi bünyesinde Rüzgar Türbinleri Kümelenmesi’ni oluşturan sanayiciler; pervane kanatları, göbek, kule gibi rüzgar türbinini oluşturan bölümlerin üretimine hazırlanıyor.
Türkiye’de 2023 yılında kurulu gücün 120.000 MW’a çıkarılması, yenilenebilir enerji kaynakları payının yüzde 30’a yükseltilmesi, kurulu rüzgar enerjisi kapasitesinin 20 bin MW’a ulaştırılması, 600 MW jeotermal ve 3 bin MW güneş enerjisi kapasiteli santrallerin kurulması gibi yüksek hedefler öngörülmesi üzerine BTSO Enerji Konseyi de yenilenebilir enerji alanında harekete geçerek, sektöre yönelik üretim hedefleyen Bursalı firmaları, Rüzgar Türbinleri Kümelenmesi adı altında bir araya getirdi.
Kümenin amacının pervane kanatları, göbek, kule gibi rüzgar türbinini oluşturan bölümlerin üretimi olduğunu söyleyen BTSO Enerji Konseyi Başkanı Erol Dağlıoğlu (üstte), “Rüzgar türbini üretimine en iyi örnek Bursalı Faik Çelik Holding bünyesinde Bandırma’da rüzgar kulesi üretimlerini sürdüren Gesbey AŞ’dir. Rüzgar Türbinleri Kümelenmesi olarak bizler de bu yönde üretim hedefl iyoruz. Dışarıya ne kadar az bağımlı olup Türkiye’de bunları yapar hale gelirsek hem Bursalı firmalar kazanacak hem döviz içeride kalacak hem de servis hizmeti için yurtdışına olan bağımlılık bitecek. Bu yenilenebilir enerjideki cari açığı azaltmanın en önemli kısmı. Türkiye’de enerjide cari açığı azaltmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına önem verilmesi gerekiyor. Fosil yakıtların büyük bir bölümü ithal ediliyor ve bu da cari açığı artırıyor”açıklamasını yaptı.
Dağlıoğlu, yenilenebilir enerji kaynağı ekipmanlarının ithal edilmesinin de farklı bir açıdan cari açığı tetiklediğinin altını çizdi. Hem yenilenebilir enerji üretimini hem de makine üretimini teşvik etmek için firmaların birlikte hareket etmesinin önemine değinen Dağlıoğlu, “Bugün gelinen noktada enerji sektöründe kullanılan makinelerin hepsi ithal. Hidroelektrik enerjiye yönelik makineleri Avusturya’dan, rüzgar enerjisine yönelik makineleri Almanya’dan, güneş paneli makinelerini Çin’den alıyoruz. Yani yine paramızı yurtdışına veriyoruz” diye konuştu.
Sıkıntının bununla bitmediğine dikkati çeken Dağlıoğlu, makinelerin yedek parça, yıllık periyodik bakım gibi hizmetlerinde de yine yurtdışına bağımlılığın sözkonusu olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’de enerji ithalatını bir nebzede olsa azaltmak istiyorsak yenilenebilir enerjiye geçerken makine sektörünün taşın altına elini koyması gerekiyor. Otomotiv yan sanayinin bu kadar geliştiği, uzay-havacılık ve savunma sanayinde de yol almaya başlayan Bursa’da yerli makine imalatçılarının yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik makineleri de üretmeye çalışması lazım” şeklinde konuştu.
Gesbey, Çelik Kule ile birlikte kanatları da üretecek
Bursalı Faik Çelik Holding bünyesinde Bandırma’da rüzgar kulesi üretimlerini sürdüren Gesbey AŞ, sektörde üretim hedefl eyen firmalara örnek oluyor. Gesbey, kule üretiminde yüzde 100 doluluğa ulaşırken, geçen yıl Brezilya, Fransa, Romanya ve Ukrayna’ya ihracat gerçekleştirdi. Bu yıl yurtiçindeki rüzgar enerjisi projelerine odaklanan Gesbey, İspanyol ortaklarının kararına bağlı olarak, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmeyi ve çelik kule ile birlikte kanatları da üretmeyi hedefl iyor.