BP'nin Türkiye'ye özel akaryakıtına TÜV garantisi
BP'nin Türkiye için geliştirdiği Ultimate markalı benzin ve motorinler, Alman TÜV tarafından sertifikalandırıldı
Mehmet KARA
ALMANYA - Türkiye akaryakıt sektörünün önemli oyuncularından küresel enerji devi BP'nin, Türkiye'de Ultimate markasıyla pazara sürdüğü, geliştirilmiş akaryakıt ürünlerinden benzin ve motorin, Almanya merkezli sertifikasyon firması TÜV tarafından belgelendirildi.
Küresel enerji devi BP, Almanya'nın Bochum kentinde bulunan Global Akaryakıt Teknoloji Merkezi'nin kapılarını Türk gazetecilere açtı. 800'e yakın personelin çalıştığı merkez, BP'nin dünya üzerinde bu alandaki en büyük 5 Ar-Ge laboratuvarından birini de içeriyor. Merkezde, daha ekonomik yakıt tüketimi, daha yüksek performans ve daha az karbondioksit salımı, yani daha temiz çevre gibi üç ana hedefe yönelik yeni tip akaryakıt ürünlerinin geliştirilmesi üzerinde çalışılıyor.
Türk gazetecilerin tanıklığında sertifika
Türkiye'de satılan BP Ultimate benzin ve motorin ürünlerinin taahhüt ettiği standartları taşıdığını garanti eden BP Ultimate TÜV Sertifikası, Bochum'daki merkezde düzenlenen ve Türkiye'den gelen enerji gazetecileri ile bazı otomotiv editörlerinin katıldığı törenle BP yetkililerine sunuldu. Sertifika'da, bu ürünlerin Euro Diesel sıradan yakıtlarla kıyaslandığında sağladığı avantajlar ortaya koyuluyor.
BP Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Murat Lecompte, BP Ultimate TÜV Belgesi'nin, BP'nin tüketiciye vaat ettiği faydaları içerdiğinin tescili olduğunu kaydetti. Türkiye'de 100 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren BP'nin akaryakıt alanındaki pek çok yeniliği de getirdiğini ifade eden Lecompte, BP Ultimate ürünlerinin ortalama bir depo yakıtla gidilebilen mesafe açısından 42 kilometrelik avantaj sağladığını, bu ürünlerin parasal olarak yaklaşık yüzde 3.5'lik bir tasarruf imkanı sunduğunu söyledi.
BP 10 ilde yok oralara da gidecek
Lecompte, Türkiye genelindeki dağıtım ve bayi ağını güçlendirmeye devam edeceklerini söyledi. 2011 yılında "her ilde yer alalım" yönünde stratejik bir karar aldıklarını belirten Lecompte "Ağı genişletmek amacıyla 18 şehir seçtik. 2013'te 40 yeni istasyon açtık. Türkiye genelinde talep nerede çoksa, büyüme neredeyse orada. Nüfus yoğunluğuna bakıyoruz. Halen BP'nin temsil edilmediği 10 il var. Artık uygun bir bayi ile her ile giriyoruz" dedi.
TÜV örnekleri gizlice topladı
TÜV Rheinland, BP Ultimate ile ilgili belgelendirme çalışmaları çerçevesinde, Türkiye'deki BP istasyonlarından, BP yöneticilerinden habersizz şekilde ürün örnekleri topladı. Bu ürünler, Almanya'daki laboratuvar ortamında incelendi. Amaç, BP Ultimate ürünlerinin, tüm istasyonlardan aynı standartta alınıp alınamadığını test etmekti. Bu testten başarıyla geçen Türkiye'deki BP Ultimate ürünü, Türkiye'deki olağan rafineri standartlarına uygun diğer akaryakıt ürünleriyle de karşılaştırıldı. Yapılan çalışmalar sonucunda, BP Ultimate'ın gerek ürün olarak, gerekse dağıtım ve satış ortamlarında aranan şartları taşıdığı sonucuna ulaşıldı.
Yakıt temizleniyor, motorlar küçülüyor
BP Avrupa Teknoloji Müdürü Robert Neumann, en gelişmiş akaryakıt ürünlerini ortaya çıkarmak için çalıştıklarını ifade etti. Avrupa'da akaryakıta getirilen Euro 2, 3, 4, 5 standartlarının emisyonu azaltmayı hedefl ediğini hatırlatan Neuman, "Euro 1 standardından bu yana, emisyon 30 kat azaldı. Motor teknolojilerinin geliştirilmesi de bunda önemli rol oynuyor. Okuldan mezun olduğumda büyük motorlu bir Amerikan arabası almak isterdim. Ama param yoktu. Şimdi param var ama öyle arabalar kalmadı. Çünkü motorlar küçüldü" dedi. Kullanıcılara depo doldurma başına 42 kilometre yakıt tasarrufu sözü verdiklerini hatırlatan Neuman, "Kilometre başına 130 gram karbondioksit salımı, teknolojik açıdan geldiğimiz noktayı gösteriyor. 2030 yılında bu rakam 95 grama düşecek. 2040'ta ise 40 gramlar seviyesine inecek" dedi.