Başkent Gaz'ın devri yıl içinde gerçekleşir

Başkent Gaz için temmuz ayında çıkılan ikinci ihalenin tarihi önce Ekim'den Ocak'a, ardından yatırımcıların talebi üzerine 16 Nisan'a ertelenmişti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Özelleştirme İdaresi (ÖİB) Başkan Vekili Ahmet Aksu, son teklif verme tarihi 16 Nisan olan Başkent Gaz'ın yüzde 80 hissesinin özelleştirilmesi ihalesinde süre uzatımı olmayacağını, nihai pazarlık görüşmelerinin Nisan ayı içinde tamamlanacağını ve devrin bu yıl içinde gerçekleşeceğini söyledi.

Reuters'ın sorularını yanıtlayan Aksu, ihaleyle 12-13 şirket ya da grubun detaylı ilgilendiğini belirterek, "Akfen, Aksa, Kolin- Cengiz- Limak, Aygaz , STFA, Torunlar, Global Yatırım'ın yanı sıra, Çinli ENN ve Türk ortakları olan büyük bir Suudi fon da ilgilerini beyan ettiler" dedi.

Azeri petrol ve gaz şirketi Socar da Başkent Gaz ihalesi için şartname almış ancak bu özelleştirmeye girmeyeceğini açıklamıştı.

Aksu, Başkent Gaz'ın devrinin tamamlanmasının da bu yıl içinde gerçekleşeceğini tahmin ettiğini, ihale sonucunu ÖYK'ya sunmadan önce ek teminatlar isteneceğini ifade ederek, "İlave teminatlar alacağız ki ciddi, yani finansmanını önceden sağlamış firmalar gelsinler" diye konuştu.

Başkent Gaz'ın yüzde 80 hissesinin özelleştirmesinden gelecek gelirin özelleştirme masraflarını düştükten sonra kalan kısmı, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Botaş ve Hazine'ye olan yaklaşık 670 milyon dolarlık borcundan mahsup edilmek üzere ilgili kurumlara aktarılacak.

Başkent Gaz için daha önce yapılan ihalede işadamları Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı ortaklığındaki MMEKA 1.211 milyar dolar ile en yüksek teklifi vermiş, teklif sahibinin yükümlülüklerini yerine getirememesi nedeniyle geçen yılın Mayıs ayında ihale iptal edilmişti.

Şirket için Temmuz ayında çıkılan ikinci ihalenin tarihi önce Ekim'den Ocak'a, ardından yatırımcıların talebi üzerine 16 Nisan'a ertelenmişti.

(Reuters)

Bu konularda ilginizi çekebilir