Aydem, Nijerya'da elektrik dağıtımına hazırlanıyor

Bereket Enerji'nin şirketi Aydem, Menderes Bölgesi'ndeki elektrik dağıtım tecrübesini yurtdışına taşıyor. Nijerya'nın 16 milyon nüfuslu bölgesinden ortaklık teklifi geldi. Aydem hazırlığa başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Gülsüm CAN
 
DENİZLİ - Bereket Şirketler Grubu'na bağlı Aydem, Denizli, Aydın ve Muğla'nın elektrik dağıtımı işinden sonra  Nijerya'da elektrik dağıtım özelleştirilmesine odaklandı. Firma, JOS adındaki 16 milyon nüfuslu bölgede elektrik dağıtımında partner olarak yer almaya hazırlanıyor.
 
Geçen yılın son günlerinde yapılan Gediz Elektrik bölgesinin ihalesini alan konsorsiyum içinde Elsan şirketi ile bulunan Bereket Enerji'nin, enerji konusundaki yatırımları yurtdışına açılıyor. Bereket'in Hazine garantisi olmaksızın elektrik enerjisi üretimi yapan ilk şirket olduğunu kaydeden Bereket Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, "Bereket Enerji, elektrik enerjisinin her alanında var. Üretim yaparken dağıtımda da var. Aydem Elektrik, Türkiye'deki yeni sistemde lisanslı olarak elektrik dağıtımı yapan ilk özel şirket. Denizli, Aydın ve Muğla illerinde elektrik dağıtımında 4 yıllık dağıtım faaliyetimiz başarılı bir şekilde ve büyük bir ivmeyle devam ediyor. Şirketimiz yurt içerisinde Aydem olarak çalışmaları yaparken Türkiye'de elde etmiş olduğu deneyimi uluslararası arenaya taşımak gayreti içerisinde" şeklinde konuştu.
 
Teklif onlardan geldi
 
"Nijerya'daki elektrik dağıtım şirketlerinden bize işbirliği yapmamız, tecrübemizi Nijerya'da değerlendirmemiz, danışmanlık yapmamız hatta ortak olarak katkı sağlamamız için çağrı geldi" diyen Saldanlı sözlerine şöyle devam etti: "Teklife kayıtsız kalmadık. Nijerya'ya ekip gönderdik, inceledik. Oradaki özelleştirmelerde yer almaya karar verdik. JOS adındaki 16 milyonluk nüfusa sahip bir bölgede elektrik dağıtımında partner olarak yer aldığımız bir çalışma içerisine gireceğiz. Elektrik şebekesine ulaşımın bile tam anlamıyla sağlanamadığı bir ülkede insanlığa katkı sağlamaktan memnun olacağız. Dünyada 2 milyar civarında insana elektrik şebekesi ulaşamıyor. Bunun bir bölümü de Nijerya'da. Elektriğin olmadığı yerde sanayiden, turizmden, hatta insanca yaşamaktan bahsetmek mümkün değil. Şirketimiz bu tür çalışmalarla, bu bölgelere bir nevi medeniyet götürülmesine katkı sağlayacaktır. Uluslararası arenadaki bu çalışmalarımızın önümüzdeki günlerde devam edeceğini söyleyebilirim. Diğer ülkelerden de davetler geliyor."
 
Kendi enerjisini üreten, fazlasını dağıtım şirketlerine satabilir
 
Enerjide yenilenebilir payının arttığını, lisanssız üretim imkânı çıktığını anlatan  Saldanlı, "Tüketiciler tükettikleri elektriği güneşten, rüzgârdan elde etme imkânına sahip. Çatılarına küçük santraller kurabilecekler. İhtiyaç fazlasını satabilirler. Bizim de küçük santrallerin şebekeye bağlantıları bakımından hazırlıklı olmamız gerekiyor" dedi. Elektrik, tabiatı gereği orta gerilimden müşterilere doğru akarken yenilenebilir kaynaklardan üretimlerle birlikte müşterilerde geriye doğru akacağına dikkat çeken Ceyhan Saldanlı, "Elektrik arızalarına müdahalede tersten gelecek akımlar nedeniyle can güvenliği sorunu oluşturabilir. Bunun için, dağıtım şebekesi tasarımında bu yeni kavrama uygun teknikler uygulanması gerekli. Bunu yapıyoruz. Şebekenin otomasyona kavuşturulması, sayaçların uzaktan okunması, coğrafi bilgi sisteminin devreye alınması Elektrik şebekesi kavramı, cansız etkilere reaksiyon vermeyen bir yapıdan, canlı bir şebeke şekline gelişiyor" dedi.