Abdullah Tivnikli'den Dicle'ye 640 milyon TL'lik fatura jesti

Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Batman ve Şırnak’ta geçmiş dönem elektrik borçlarını tek seferde ödeyenler, faiz ve gecikme bedeli ödemeyecek. Kendi başvuranlara “kaçak” muamelesi yapılmayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KARA

DİYARBAKIR - Özelleştirme ihalesini kazandıkları Dicle Elektrik Dağıtım Bölgesi'ni devralan Abdullah Tivnikli, işe "kara kaplı defter"i temizlemekle başladı. Geçmiş fatura dönemlerinden kalan ana para borçlarını tek seferde ödeyenlerden faiz ve gecikme bedeli tahsil edilmeyecek. Kampanya ile affa uğrayan alacak tutarı 640 milyon lirayı buluyor.

Türkiye’de yüzde 72’lik oranla en yüksek kayıp kaçağın olduğu Dicle EDAŞ’ın özel sektöre devir süreci tamamlandı. 387 milyon dolar bedelle İşkaya-Doğu Ortak Girişim Grubu’na satılan Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’nin devir töreni dört Bakan, bazı bölge milletvekilleri ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş ile bazı bürokratların da katılımıyla gerçekleştirildi. Törende Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker yer aldı.

Dicle elektrik dağıtım bölgesini devralan şirket adına bir konuşma yapan Eksim Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tivnikli, bölgedeki abonelerle ilgili yeni bir sayfa açmak istediklerini söyledi.
Bugüne kadar ödenmemiş geçmiş dönem borçlarını ay sonuna kadar tek seferde ödeyenlerden sadece ana parayı tahsil edeceklerini gecikme bedeli ve faiz tahakkuklarını almayacaklarını açıkladı.

640 milyon liralık jest

Kampanyanın, yaklaşık 750 milyon liralık ana para ile 640 milyon liralık faiz ve gecikme bedeli borcunu kapsadığını kaydeden Tivnikli, aboneleri kampanyadan yararlanmaya çağırdı. Bu arada kaçak kullanıma da değinen Tivnikli, "Yeni bir sayfa açılacak. Kendileri başvuranlara kaçak cezası kesilmeyecek. Ancak başvurmayanlar tespit edilirse kaçaklara karşı her türlü hukuki müeyyide uygulanacaktır" dedi. Tivnikli, "gecikme bedeli ve faiz" affı kampanyasının süresini, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın ricası üzerine bir ay uzattı. Bu çerçevede kampanyadan yararlanmak isteyenlerin 31 Ağustos 2013'e kadar başvurması gerekiyor.  

Bölgede elektrik israfının önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Tivnikli, "Bu yaz sıcağında Urfa, ve Diyarbakırı klima ile serinletmeye kimsenin gücü yetmez" diye konuştu.

"Enerji faturası düşürülecek"

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız’ın katılımıyla enerji verimliliğine ilişkin bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, enerji verimliliği ile ilgili somut adımlar atılacağını bildirdi. Bu kapsamda yıllık 60 milyar doları bulan enerji faturasının azaltılması hedefleniyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız da çözüm süreci ile birlikte Türkiye’nin daha fazla bir performans yakalayacağını ifade etti. Kayıp kaçak yükünün azaltılması gerektiğini ifade eden Yıldız, Dicle EDAŞ’ın çıkarılması halinde toplam kayıp kaçağın Türkiye genelinde yüzde 9.4’e ineceğini kaydetti.

Şimşek: Kaçak azalırsa elektrik ucuzlar

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, elektrik dağıtım şebekelerinin özelleştirilmesinin önümüzdeki ay yapılan devirlerle tamamlanmış olacağını hatırlattı. Bakan Şimşek, kayıp kaçağın azaltılması ve yeni yatırımlarla sistemin kalitesinin artacağını ve bölgedeki sanayici ile vatandaşların rahatlayacağını söyledi. Şimşek, kayıp kaçakların AB ortalamasına düşmesiyle birlikte fiyatların şu anki seviyenin altına inebileceğini de vurguladı. Özelleştirme sürecinin elektrik üretim santralleriyle devam edeceğini bildiren Bakan Şimşek, milli piyango ile birlikte köprü ve otoyolların özelleştirmesi olduğunu aktardı. Şimşek, özelleştirme performansı açısından başarılı bir yıl geçirildiğini belirtti.

Kayıp kaçak düşecek, yılda 350 milyon TL gelecek

Dicle EDAŞ, Diyarbakır, Şanlıurfa, Siirt, Mardin, Batman ve Şırnak illerini kapsıyor. Abone sayısı l milyon 46 bin olan Dicle EDAŞ, İşkaya-Doğu Ortak Girişim Grubu tarafından 26 yıllığına 387 milyon dolara alındı. Bölgede 2007 ve 2012 yılları arasında kayıp-kaçak oranı yüzde 64 ile 73 arasında değişti. Yüzde 72'lik kayıp-kaçağın yıllık maliyetinin 5.4 milyar lira olduğu belirtiliyor. İşletme hakkını satın alan şirket her yıl bu oranı yüzde 10 azaltmayı taahhüt etti.