'Düşük fiyatlar liberalleşme için bulunmaz bir fırsat'

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Göçmen, enerjide daha fazla yatırım çekmek için liberalleşmeye odaklanılması gerektiğini, düşük fiyatların da bunun için bulunmaz bir fırsat olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, fiyatların düşük seyretmesinin gelecek 1,5 yılda enerji sektörünün liberalizasyonu için bulunmaz bir fırsat oluşturduğunu belirterek, "Türkiye, ileride enerji dar boğazına girmemek için sektörü liberalleştirerek, yatırımcı çekmek zorunda." dedi.

Göçmen, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin enerjide yatırımcı çekebilmek için sektörün liberalleşmesini esas alan bir 'yol haritasına' ihtiyacı olduğunu, bunun yanında verimlilik artışı ve yeni teknolojilere yönelmek gerektiğini söyledi.

Şu anda sektörde kapasite fazlası olduğu için daha çok yatırım yapılmasının tercih edilmediğini dile getiren Göçmen, şöyle konuştu:

"Fiyatlar düşük olduğu için, şu an tarifeleri kaldırsanız bile bu, hiç kimse için fiyatı yükseltmeyecek. Yani fiyatların düşük seyretmesi, enerji sektöründe liberalizasyonun gerçekleştirilmesi için gelecek 1,5 yılda bulunmaz bir fırsat yaratıyor. Türkiye, ilerde mevcut kapasitenin kullanılması doğrultusunda, enerji dar boğazına girmemek için sektörü liberalleştirerek, yatırımcı çekmek zorunda. Çünkü liberalizasyon özellikle yabancı yatırımcıya cazip gelen şeffaf bir ortam yaratıyor. Bu sayede, fiyatlar çok düşük seyrettiği için de sübvansiyonları kaldırmak, olumsuz bir etki yapmaz. Hatta çapraz sübvansiyonları bile kaldırmak mümkün olabilir." 

'Ciddi bir vizyonumuz olmalı'

Son 13-14 yılda sektör olarak hızlı büyümeye odaklandıklarını ifade eden Göçmen, "Batı ülkelerinde faizlerin neredeyse sıfırlara indiği ve ABD gibi ülkelerin yeniden büyüme trendine girdiği bir ortamda, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin yatırımcı çekmesi zorlaşıyor." dedi.

Türkiye benzeri pek çok ülkenin enerjide yatırım çekmek için ciddi rekabet içinde bulunduğunu anlatan Göçmen, "Bu rekabet ortamında, yatırımcıyı Türkiye enerji sektörüne çekebilmek için mutlaka bir yol haritamız, bir hikayemiz olması lazım. Yeni hikayemiz ise liberalizasyon, buna bağlı yaşanan verim artışları ve yeni teknolojiler olmak zorunda" değerlendirmesinde bulundu. 

Sektörde, şu andaki yatırımların büyük bölümünün rüzgar ve güneş enerjisinde yoğunlaştığını belirten Göçmen, "Ancak Türkiye büyümek zorunda olan bir ülke. Yatırımcı çekme kapasitesini her zaman en üst düzeyde tutmak zorunda. Enerjide önümüzdeki 10 yıl içinde, 100 milyar dolarlık yatırım çekmemiz lazım. Bunu yapabilmek için de ciddi bir vizyonumuz olmalı." diye konuştu.

'Gerçek fiyata ulaşılacak'

Serbest piyasa mekanizmalarının, pazardaki gerçek fiyata ulaşılmasını kolaylaştıracağını da kaydeden Göçmen, "Bu dönemde konuttaki son müşteri de sanayici de gerçek fiyatı ödemiyor. Sanayiye ayrı, vatandaşa ayrı enerji fiyatı var. Sanayi için fiyat daha düşük tutuluyor. O zaman da sanayici, enerji fiyatını zaten ucuz bulduğu ve yatırım yaparsa, bu yatırımın karşılığını alamayacağını düşündüğü için verimi artırmaya çalışmıyor. Yani liberalizasyon sayesinde, hem yatırımlar hem de enerji verimliliği artacak." değerlendirmesinde bulundu. 

Yatırıma devam edecek

Sektör liberalleştiği oranda yeni bir büyüme potansiyeli ortaya çıkacağını ve Enerjisa olarak buna hazırlandıklarını anlatan Göçmen, yalnızca işin dağıtım tarafına her yıl 1 ile 1,5 milyar lira arasında yatırım yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Sabancı Holding ile Alman enerji şirketi E.On’un ortak yatırımı olan ve elektrik üretim, dağıtım, ticaretine odaklanan Enerjisa, yaklaşık 3 bin 600 megavat kurulu güce sahip santralleriyle, 9 milyona yakın müşteriye hizmet veriyor.