Tüketici semtten önce markaya bakıyor

Markalı konutlar artık lüks semtlerin 'ayrıcalığını' zorluyor. Depreme dayanıklı yapıları, fonksiyonellikleri ve sundukları sosyal imkanlarla kent merkezinden uzak dahi olsa markalı konutlar alıcılar için çekiciliğini korumayı sürdürüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Leyla İLHAN

İSTANBUL - Özellikle 1999 yılında yaşanan depremden sonra yıldızı parlayan markalı konutlar artık alımlarda semt kadar önemli bir noktaya geldi. Oyun salonları, yürüyüş yolları, gezi alanları, açık ve kapalı yüzme havuzları, sauna ve duşlarıyla, güvenlik sistemleri, otoparkları ve rekreasyon alanlarıyla, insanlara bir yaşam biçimi sunmasıyla da dikkat çeken markalı konutlar alıcılar için vazgeçilmez oldu. ESSA Yapı İnşaat Grubu Başkanı Eren Sarıoğlu, markalı konutlarda öylesine çeşitlendirilen imkanların, ev ararken tercih edilen “semt” kadar etkin bir faktör haline dönüştüğünü kaydederek, “ Markalı bir ev şehir merkezinden uzakta bile olsa talep gördü” dedi. 

Özellikle depremden sonra sağlam zeminli bölgelerde güvenilen müteahhitlik firmalarının inşa ettiği evlere olan ilginin arttığı kaydediliyor. Bu dönemden sonra estetik ölçüler, statik bir takım değerlerle birleştirilirken, inşaat şirketleri birbiri ardına markalı siteler kurdu. Yapılan evler için konak, saray, köşk gibi tanımlar kullanılarak yapının lüksü vurgulandı. Bu nedenle markalı ev trendinin bugün olduğu gibi gelecekte de yükselişini sürdüreceği öngörüyorülüyor. 

“Markalı hem kazanıyor hem de kazandırıyor”

 Markalı konut projeleri hem alıcısına hem de geliştiricisine kazandırmaya devam ediyor. Sunduğu imkanlar nedeniyle yıldızı giderek parlayan markalı konutların sektörde yaşanan daralmaya rağmen fiyatlarının artış trendinde olduğu gözlemleniyor. Ağustos ayında REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi bir önceki aya göre, İstanbul Avrupa yakasında yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.07 oranında; İstanbul Asya yakasında yer alan markalı konut projelerinde ise yüzde 0.82 oranında fiyat artışı yaşandı. İnşaat sektöründe markalaşmanın hızla gelişen önemli bir süreç olduğuna dikkat çeken Vartaş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata, bu süreçte yaşanan gelişmelerin hem tüketicilere, hem firmalara, hem de sektöre çok olumlu katkı sağladığını kaydetti. Rekabetin, kalite ve sağlıklı ürün sağladığını ifade eden Barata, “Markalı konut hem kazanıyor hem de kazandırıyor. Bunu başarabilen firmalar uzun vadede kazanacak” yorumunu yaptı. 

Yabancılar da markalıları tercih ediyor 

Öte taraftan giderek yaygınlaşan markalı projeler yabancıların da dikkatini çekti. Ağustos ayında markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 22’si yabancı yatırımcılara gerçekleştirildi. Emlakdevri platformu kurucusu Sinan İşçimenler, yabancıların tercihlerinin yüzde 44 gibi yüksek bir oranla 2+1 ve ortalama 105 metrekarelik büyüklüğe sahip konutlardan yana kullandığını kaydetti. Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, ağustosta peşinat oranı yüzde 25, senet yüzde 66 ve banka kredisi oranı ise yüzde 9 olarak gerçekleşti. 

2023’e kadar 7 milyon 560 bin nitelikli konut 

GYODER’in 2023 Vizyonunda Gayrimenkul Sektörü raporuna göre 2023 yılına kadar 7 milyon 560 bin nitelikli konutun üretilmesi öngörülüyor. Varyap Ceo’su Erdinç Varlıbaş, bunu da 2000’lerin başından bu yana sektörün gerçekleştirdiği konut üretiminin neredeyse iki katı anlamına geldiğini söyledi. Varlıbaş, İstanbul’un dünya başkenti olma hedefiyle birlikte önümüzdeki 10 yıl boyunca sektörün hem markalı konut adına çok önemli yol alacağı düşüncesinde olduğunu aktardı. Erdinç Varlıbaş, “Tüm segmentlerde markalı konut projeleri ile kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesi, sektörün öncelikli hedefi haline gelmiş durumda. Dünyada ve Türkiye’de ekonomik gelişmeler ne yönde olursa olsun sektör hızla üretmeye ve büyümeye devam edecek” yorumunu yaptı. 
Tüketicinin güvenine bağlı olarak, kurumsal firmaların ürettiği markalı projelere önümüzdeki dönemde talebin daha da artacağını düşünülüyor. Markalı konutların, sektörde tüketiciler için bir güven ortamı oluşturduğunu aktaran Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, bu nedenle insanların 2014 yılı içinde de özellikle markalı konut projelerindeki yatırımlarına devam ettiğini söyledi. Önümüzdeki dönemde de markalı konutlara olan ilgi ve talebin artarak devam edeceği düşüncesinde olduğunu anlatan Dumankaya, “Bu noktada, güven ortamının bozulmaması oldukça önemli” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir