Müteahhitler 'yeşil konutlara' yöneldi
İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Manisa, Gaziantep ve Antalya'nın ardından en yaygın konutun olduğu Denizli'de de ilk sitenin yapımına başlandı
DENİZLİ - İnşaat müteahhitleri, tüketiciye rahat yaşam alanları sunabilmek için geri dönüşüm sistemleriyle donatılan "yeşil konut"lara yöneldi.
Bu projeyle bahçe sulamasında, şebeke suyu yerine atık suyun geri dönüşümü sağlanarak tasarruf sağlanıyor. "Çevre dostu" olarak nitelendirilen konutlar, bina içerisinde ve ortak alanlarda kullanılan LED aydınlatma sitemi ile enerji tasarrufuna da olanak sağlıyor. Binaların, temelindeki raylı sistem sayesinde 9 şiddetindeki depreme bile dayanıklı olduğu belirtiliyor.
300 bin liradan başlıyor
Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Fehmi Demirten, su ve enerji tasarrufu sağlayan konutlara, Türkiye'de her geçen gün ilginin artığını söyledi.
Son dönemde başta istanbul olmak üzere, bazı büyükşehirlerde uygulamaya konulan "yeşil konut" projesine halkın pek alışkın olmadığını dile getiren Demirten, Denizli'de ise ilk çevre dostu binaların yapımına başlanıldığını ifade etti.
11 bin metrekare alana inşa edilen 4 bloklu sitenin 128 daireden oluştuğunu anlatan Demirten, 4 oda 1 salondan oluşan dairelerin 300 bin liradan satışa sunulduğunu kaydetti. Demirten, inşaat müteahhitlerinin, Türkiye genelinde vatandaşlara farklı proje sunmalarındaki hedeflerinin, doğrudan müşteri çekmek veya para kazanmak yerine daha rahat yaşam alanlarının olduğu projeler ürettiklerini kaydetti.
Demirten, "yeşil konut"ların diğerlerine göre yüzde 10-20 arasında fiyat farkı olduğunu ifade ederek, "Bu binaların yerden ısıtmalı olduğu için ciddi bir enerji tasarrufu sağlıyor. Yakıt anlamında bakıldığında yakıta verilen ücret 5 yıldan daha az bir zamanda telafi ediyor" dedi.
Binaların taşıyıcı sistem sayesinde 9 şiddetinde depreme dayanıklı olduğunu vurgulayan Demirten, bina içerisinde ve ortak alanlarda kullanılan LED aydınlatma sistemiyle enerji tasarrufu sağladığını kaydetti.