MIPIM’de bu yıl kırmızı halıda 'yükselen' Türk mimarlar yürüdü

Bu yıl 25’inci kez düzenlenen MIPIM’de yatırım için en çok fırsatın sunulduğu ülke Türkiye olarak gösteriliyor. Bu yıl fuara Türk mimarlık şirketleri damgasını vurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

leyla-003.jpg

Her yıl Cannes Film Festivali’ne ev sahipliği yapan MIPIM fuar alanı bu kez uluslararası gayrimenkul yatırımcılarını ağırlıyor. Gelecekteki şehirlerin vizyonlarını belirleyen projelerin sergilendiği dünyaca ünlü MIPIM Fuarı’na Türk mimarlık şirketleri damgasını vurdu. Geçtiğimiz yıllarda daha çok Türk müteahhitlerinin katılımıyla dikkat çeken fuara bu yıl mimarlık firmaları çıkarma yaptı.

Son yıllarda yurtdışında sağlık, kongre merkezleri,  ticaret alanları gibi pek çok projeye imza atan ve aldıkları uluslararası ödüllerle adından söz ettiren Türk mimarları, MIPIM’de yabancıların da ilgisini çekti. Fuarda standlarıyla yer alan mimarlık şirketleri arasında DS Mimarlık, Evrenol Architects, Öncüoğlu-ACP Mimarlık, Tabanlıoğlu Mimarlık,  Era Mimarlık, HMK Mimarlık fuarda yerlerini aldı. 

"Fuarda Emaar'dan teklif aldık yakında onlarla da görüşeceğiz"

Geçtiğimiz yıl MIPIM’den iki ödülle dönen Architects’in Kurucusu mimar Mehpare Evrenol, “Bu fuar trendlerin nasıl gelişeceğinin fotoğrafını çekmesi açısından önemli. Ankara, İzmir gibi kentsel dönüşüm şehirleri projelerle gelmeliydi. Yurtdışı firmalardan da ciddi katılım var. Kuzey ülkeleri ve Almanya’nın her bölgesinden ciddi katılım var. Mimarlar Odası, büyükelçiler, belediye başkanları gibi devletin her kademesinden katılımcı mimarlara destek var. Biz ise tek başımıza katılıyoruz. Leblebi gibi dağınık duruyoruz” diye konuştu. Bu fuarda Türk mimarlarının daha fazla görünür olması için devlet yetkililerinde fuarda yer alarak destek vermesi gerektiğini vurgulayan Evrenol, “Başarı için sadece şahısların çabası yetmiyor” dedi.

Yaptıkları projelerle uluslararası nitelikte bir firmaya dönüşen Tabanlıoğlu  Mimarlık’ın  ortaklarından Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, “Mimarlık  Türkiye’de konuşulur olurken, mimarlık firmalarımız da artık entelektüel birikimlerini ihraç eder hale geldi. Bugün Doha ve Dubai gibi ülkelerde ofisler açtık. Afrika’da  daha önce 2 tane kongre merkezi yaptık. Gelen tekliflerle şimdi üçüncüsüne başlıyoruz. Fuarda Dubai merkezli Emaar’dan teklif aldık. Yakında onlarla da görüşme yapacağız ” dedi.

Quasar’ın 120 milyon dolarlık ofislerine yabancı ilgisi

Viatrans-Meydanbey ortaklığıyla Mecidiyeköy eski likör fabrikasının yerine inşa edilen lüks karma proje Quasar İstanbul’un 120 milyon değerindeki ofisleri yabancı yatırımcının ilgi odağı oldu. Bugüne kadar projenin yüzde 70’ini yabancılara sattıklarını söyleyen Viatrans-Meydanbey Ortak Girişim Grubu  İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan, "120 milyon dolardan satışa çıkardığımız ofislerimize özellikle yabancı yatırımcıdan ilgi büyük. Dünyanın tek satış ofisine sahip Fairmont Türkiye’den satın alma yapmak istiyorlar. BDT ülkelerinden özellikle ilgi var. Toplu alım yapmak isteyen fonlar var. Çok ilgilendiler, nisanda belli olur sonuçları. Yakında Türkiye’ye gelecekler, biz de inceleyeceğiz” dedi.
Rezidanslarda bir yılda yüzde 20 satışa ulaştıklarını belirten Özkan şu bilgileri verdi:  

"Dolar bazlı fiyatlarımızı ocakta artırdık, satış hızlandıkça fiyatlar artacak.  Teslim sonrası yüzde 30’nu satacağız, teslime daha 22 ay var.  Dünyaca ünlü otel zinciri Fairmont’un kiralama sistemi nedeniyle Ortadoğulu ve Rus yatırımcıların ilgisini görüyoruz. Quasar”ı bize satın diyen fonlar var. Kurumsal yatırımcılar da daha fazla, Japon da var İngiliz de var. ”

Bu konularda ilginizi çekebilir