Konutta yeni trend müstakil iki kat
Bir dönem trend olan 500 – 1.000 metrekarelik alana sahip büyük villalar artık talep sıkıntısı çekiyor. Yalçınlar Grup Başkanı Hakan Yalçın, "Şimdi en çok 2 katlı villalar satıyor" dedi
Artan refah seviyesi ile birlikte 1980’lerden itibaren Türkiye’de yaygınlaşmaya başlayan villa trendi yıllar içinde değişim gösterdi. Yeni taleplerle birlikte alıcıların günümüzde en çok iki katlı müstakil villaları almayı tercih ettiği ifade ediliyor.
Gayrimenkul pazarının yüzde 3 ile 5’lik bölümünü kapsayan villa alanında butik projeler üreten Yalçınlar Group Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yalçın, Türkiye’de villaların özellikle İstanbul ve Ankara’da geliştiğini söyledi. Yalçın, trendin ilk başladığı dönemde 3 katın üzerinde geliştirilen 500 – 1.000 metrekare kapalı alana sahip malikhane veya konak olarak nitelendirilen villaların günümüzde yapılmaya devam edilse de değişen ihtiyaçlar doğrultusunda talep sıkıntısı çektiğini kaydetti.
Beykoz Konakları, Acarkent, Sarıyer Garanti Koza Evleri, Kemerburgaz Kemer County ile Büyükçekmece Göl Vadi’sinde yapılan Alkent projelerini bu kapsamda gösteren Hakan Yalçın, 90’lı yılların sonunda “konak & malikhane” trendine karşılık geliştirilen 150 – 300 metrekare kapalı alana sahip ikiz, sıralı, alt/üst iki veya üç katlı kent villalarında arzın bölgesel gelişimle doğru orantılı olarak sıkıntı yaşadığını kaydetti. Son yıllarda ise talebin iki katlı müstakil villalara yöneldiğini gözlemlediklerini aktaran Yalçınlar Group Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yalçın, 325-350 metrekare kapalı net kullanım alanına sahip villaların konak&malikhane ve kent villalarının yeni adresi olduğunu söyledi. Yalçın, İstanbul’da ki bu uygulamaya Büyükçekmece Göl Vadi’sindeki Batı Mahal projesini örnek gösterdi.
Natamam yerine tastamam teslim ediliyor
400 dönüm üzerinde 150 müstakil bahçeli iki katta villadan oluşan Batı Mahal projesinin 100 milyon dolar yatırım değerine sahip olduğunu belirten Yalçın, Göl Mahal’i proje deneyimleri ve tüketici beklentileri doğrultusunda yaptıklarını söyledi. Gelen taleplerin iki katlı villalara yönelim olduğunu, yatak odasının fonksiyon ve büyüklüklerinin; günlük odalar kadar önemli olduğunu gösterdiğini kaydeden Yalçın, ayrıca natamam yerine; tastamam teslim standardının benimsendiğini aktardı. Yalçın, alıcıların mutfakta ise; kiler, ada mutfak ve diğer günlük odalarla entegrasyonuna önem verdiklerini kaydetti.
Arsa fiyatına villa alınabiliyor
Büyükçekmece Göl Vadisi’nde 38 villadan oluşan Göl Mahal’den sonra aynı bölgede ikinci villa projesi olan Batı Mahal’e başlayan Hakan Yalçın, bölgede hala konumlu villa tercihinde bulunanların “arsa fiyatına villa” satın alım şansı elde edebildiğini söyledi. Proje tercihlerinde alımların “topraktan önce yatırım; teslimden sonra oturum” şeklinde gerçekleştiğine dikkat çeken Yalçın, “Basit bir hesaplama ile Batı Mahal’ de ortalama villa arsa m2’si yaklaşık 2.8 dönüm civarında. Bölge arsa değerleri büyüklüğüne göre; 175 ile 300 dolar arasında değişmekte. Ortalama brüt 450 metrekare villa imalatı, çevre düzeni, alt ve üst yapı, ticari, sosyal tesisler gibi değerleri üst üste koyduğunuzda 790 bin dolara villa satış değerinin sunduğu yatırım özelliği açık ve net ortaya çıkacaktır” dedi.
E-5, E-6 yollarına erişim kolaylıkları ile yeni otoban, yeni köprü, yeni havalimanına erişim kolaylığı sağlayan bölgede en önemli gelişmenin arsa değerleri üzerinde olacağını belirten Yalçın şu değerlendirmeyi yaptı: “5 yıl içinde arsa değerleri metrekarede’ de 500 dolar seviyeleri zorlayacaktır. Bununla birlikte; Büyükçekmece Göl Vadisinde proje geliştirebilecek alan bulunamayacak. Bu gelişmeler villa satış değerlerine yansıyacağından bugün satın alanları çok büyük bir yatırım ve yaşam fırsatı yakalamış olacak.”
Kanal İstanbul yeni villa alanı ortaya çıkarabilir
İstanbul’daki başlıca villa bölgeleri arasında Anadolu Yakası’ında Beykoz, Kurtköy, Ömerli, Çekmeköy, Şile, Riva’nın yer aldığını, Avrupa Yakası’nda ise, Sarıyer, Zekeryaköy, Uskumruköy, Kemerburgaz, Mimaroba, Halkalı, Bahçeşehir, Büyükçekmece Göl Vadisi’nin bulunduğunu aktaran Hakan Yalçın, “Bu bölgeler arasında halen villa trendinin sadece Büyükçekme Göl Vadisinde devam ettiğini görüyoruz. Bugün İstanbul’da yeterli villa projesi geliştirilecek arsa stoku yok. Belki yeniden tanımlanan Kanal İstanbul gibi alanlarda ortaya çıkma olasılığı olabilir” diye konuştu.
2014’te sektör yabancı talebi ağırladı
Hakan Yalçın, 2014 yılında gayrimenkul sektörünün yabancı ağırlıklı talebi ağırladığını söyledi. 2013 yılına göre; yüzde 20 artışla yabancı satışları sektörden pay aldığını ifade eden Yalçın, “Rakamsal olarak incelediğimizde 2014 yılının 1 milyon seviyelerini yakalamasını ve ikinci kez rekor yakalanmasını bekliyoruz” dedi.