İnşaat kazalarına karşı 'sensörlü baret'

İnşaat sektöründe meydana gelen ve çoğu zaman ölümle sonuçlanan kazaların önüne 'sensörlü baret' ile geçilmesi planlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESKİŞEHİR  - Anadolu Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümündeki öğretim üyelerince tasarımı tamamlanıp test aşamasına geçilen 'sensörlü baret' ile inşaat sektöründe meydana gelen ve çoğu zaman ölümle sonuçlanan kazaların önüne geçilmesi planlanıyor. 

Proje koordinatörlerinden Yrd. Doç. Dr. Serkan Kıvrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyi Doç. Dr. Gökhan Arslan ile yürüttüklerini ve bununla ilgili Türkiye'deki büyük inşaat firmalarıyla ortak çalıştıklarını kaydetti. Kıvrak, bugüne kadar iş güvenliği eğitimlerini iyileştirmek için 3 çalıştay düzenlediklerini ve 1 AB projesi tamamladıklarını anlattı.

İş güvenliğinde otomasyona yönelik çalışmalar da yaptıklarını belirten Kıvrak, şöyle konuştu: "Şantiyeler, birçok insanın bir arada çalıştığı çok tehlikeli bölgeler. İnşaat şantiyelerinde 'kör noktalar' diye tabir ettiğimiz bazı yerler var. Örneğin, merdiven boşlukları. Kör noktadan kaynaklanan ve birçoğu ölümle sonuçlanan kazalar meydana geliyor. 'Bunun önüne nasıl geçebiliriz' diye çalışma başlattık ve bir sistem geliştirmeye çalıştık."

İnşaat sektörünün teknolojiye adapte olmak zorunda olduğuna değinen Kıvrak, "Bu sistemde işçilerin kullandığı baretin üstüne bir yazılım ve bir sensör yerleştirmek vasıtasıyla o kör noktalardan oluşabilecek tehlikeleri engellemeye çalıştık. Bu sistem şöyle çalışıyor, işçinin kullandığı barette ve tehlikeli bölgede sinyal alan sensörler olacak. İşçi tehlikeli bölgeye yaklaştığında baretin üzerinden bir sinyal alacak, yaklaştıkça da sinyal aratacak. Dolayısıyla işçi bir şekilde o bölgeye yaklaştığının farkına varıyor ve o bölgeden bir şekilde uzaklaşması sağlanıyor" dedi.

"2015 sonunda hayata geçirilecek" 

Bu sistemin ekipmanlar üzerinde de kullanılabileceğini ifade eden Kıvrak, "Ekipmanın üzerine bir sensör koyduğunuzda ekipman ile işçi arasındaki güvenli mesafeyi korumak amacıyla her ikisine de sinyal yollanıyor. Dolayısıyla hem işçi kendini güvence altına alıyor hem de ekipmanı kullanan operatör bir işçiye ya da tehlikeli bölgeye yaklaştığının farkına varıyor" diye konuştu.

Kıvrak, baretin tasarım işleminin tamamlandığını anlatarak, "Baret, şu anda tasarlanmış vaziyette ancak test aşaması devam ediyor. Bize destek olan inşaat sektöründeki büyük firmalarda bunu test ediyoruz. Projeyi 2015 yılının sonunda hayata geçirmiş olacağız" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir