'Faizsiz ev alım yöntemleri artırılmalı'
Birevim Yönetim Kurulu Başkanı Çiftçi: "Vatandaşlarımız taşıdığı hassasiyetler nedeniyle faizsiz gayrimenkul alım yöntemlerine teveccüh gösteriyor. Ancak geçen yıl satılan 1 milyon 300 bine yakın konutun sadece yüzde 1'i faizsiz yöntemle satılmış"
Birevim Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çiftçi, vatandaşların taşıdığı hassasiyetler nedeniyle faizsiz gayrimenkul alım yöntemlerine teveccüh gösterdiğini, ancak geçen yıl satılan 1 milyon 300 bine yakın konuttan sadece yüzde 1'inin faizsiz yöntemle satıldığını bildirdi.
Faizsiz gayrimenkul alımı konusunda hizmet vermek amacıyla kurulan ve ihtiyaç sahiplerini faizsiz, vade farksız ve ek maliyet getirmeden ev sahibi yapmayı hedefleyen "Birevim" uygulamasının tanıtımında konuşan Çiftçi, "bir evim olsun" diyen milyonlarca insanın hayatına dokunmak ve mutluluklarına ortak olmak için yola çıktıklarını ifade ederek, sektöre yeni bir bakış açısı getireceklerini söyledi.
Ev sahibi olmak isteyenlerin yerine kendilerini koyduklarını ve neyi nasıl istediklerini iyi tespit ettiklerini belirten Çiftçi, ev almak isteyenlerin lehine pek çok yeniliği hayata geçirdiklerini, faizsiz ev sahibi olma yöntemini adeta yeniden tanımladıklarını kaydetti.
Çiftçi, "Birevim'de faiz, vade farkı ve müşteriye ek maliyetler getiren kira ödemesi gibi uygulamalar yok. Mevcut yöntemlerde uygulanan ve müşteriye gerekmediği halde ek maliyet yükü getiren kira ödemesi uygulamasını kaldırdık. Evinizin borcunun olması gerekenden daha kısa sürede bitmesi için düzenlemeler yaptık." diye konuştu.
Yıl sonuna kadar İstanbul'da 9, İstanbul dışında 4 olmak üzere toplam 13 şube ile hizmet vereceklerini bildiren Çiftçi, 2017 sonunda 33 şubeye ulaşmayı planladıkları kaydetti.
Çiftçi, orta ve alt gelir grubunda yer alan vatandaşların ev almasını kolaylaştırdıklarını ifade ederek, Türkiye'de mevcut finansman yöntemleriyle ev sahibi olamayan veya olmakta zorlanan milyonlarca insanın bulunduğunu, onların hassasiyetlerinin ön planda tutulduğunu söyledi.
Vatandaşın beğendiği evi onların adına aldıklarını ve ipotek koyduklarını belirten Çiftçi, taksit sayısının 160'a kadar çıkabildiğini bildirdi.
"Toplam konut satışlarının yüzde 1'i faizsiz yöntemle satılıyor"
Murat Çiftçi, vatandaşların taşıdığı hassasiyetler nedeniyle faizsiz gayrimenkul alım yöntemlerine teveccüh gösterdiğini, ancak henüz bu yöntemlerin Türkiye'de yeterince yaygınlaşmadığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Geçen yıl satılan 1 milyon 300 bine yakın konut satıldı. Ancak bu satışların sadece yüzde 1'i faizsiz yöntemle satılmış. Ancak her 100 aileden 15-20'si faizsiz gayrimenkul alım yöntemleri ile ilgileniyor. Şu an istenilen noktada değil, ama gerçekten potansiyel yüksek. İleride dar gelirli aileler bu yöntemle ev ihtiyacını giderecekler. Bu yüzden faizsiz ev alım yöntemleri artırılmalı."
Tasarrufa dayalı faizsiz konut alım yöntemlerinin artmasıyla pazar potansiyelinin daha da yükseleceğini kaydeden Çiftçi, özellikle şu an ev sahibi olmayan dar gelirli ailelerin bu sisteme girmesiyle faizsiz yöntemlerle satılan konut sayısının artacağını söyledi.