Etiyopya’da 390 km’lik demiryolu yapacak

Yapı Merkezi Etiyopya'nın en büyük iki projesinden birini üstlendi. 390 km'lik demiryolu, 1.7 milyar dolarlık bir proje.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Yapı Merkezi’nin Etiyopya’da inşa edeceği 390 km’lik Awash-Weldia/Hara Gabaya Demiryolu Projesi’ne  ilişkin sözleşme, 26 Haziran 2012’de başkent Addis Ababa’da imzalandı. Böylece, Yapı Merkezi, 1.7 milyar dolarlık proje ile Türk inşaat firmalarının yurtdışında herhangi bir ortak olmadan tek başına kazandığı en büyük işlerden birine imza atmış oldu.

Sözleşmeyi, Etiyopya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Haile Mariam Dessalegn’in şahitliğinde Etiyopya adına Etiyopya Demiryolu İdaresi (ERC) Genel Müdürü Dr. Getachew Betru, Yapı Merkezi adına Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Arıoğlu ve Genel Müdür Özge Arıoğlu imzaladı. Türkiye’nin Etiyopya Büyükelçisi Kenan İpek, Etiyopya’nın Türkiye Büyükelçisi Dr. Mulatu Teshome Wirtu ve Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Emre Aykar da sözleşmeyi şahit olarak imzaladı. Eximbank Ülke Kredileri Daire Başkanlığı KoordinatörüAli Koray Erden ve TCDD APK Daire Başkanlığı  Şube Müdürü Abdullah Çorak de imzatöreninde müşahit olarak bulundu.

Yapı Merkezi, Etiyopya ile Türkiye arasındaki bağları güçlendirecek

389 kilometre uzunluğunda tek hat olarak inşa edilecek Awash-Weldia/Hara Gabaya Demiryolu Projesi, Awash şehrinin Kuzeydoğusu’ndan başlayacak ve kuzeye devam ederek Kombolcha kenti üzerinden Weldia kentine ulaşacak.

Etiyopya’nın kuzey ve doğu ekonomik ve trafik koridorunu bağlaması nedeniyle de önemli bir proje kapsamında inşa edilecek demiryolu, yolcu ve yük trafiğine katkısının yanı sıra Djibuti Limanı üzerinden yapılacak ithalat ve ihracata yardımcı olacak. Ayrıca bu demiryolu hattı, ülkenin kuzey kesimi ile merkezi arasındaki bağlantının sağlanmasında önemli bir rol üstlenecek.

Proje detayları

42 ayda tamamlanacak Awash-Weldia/Hara Gabaya Demiryolu Projesi’nin tüm tasarım işleri şirketimiz tarafından yapılacak. 389 km tek hattın yanında 18 km istasyon hatları, 40 kilometre bakım hatları ile birlikte projede inşa edilen demiryolu uzunluğu 447 km’yi bulacak. Ana demiryolu hattının yanında, depo ve geceleme hatlarına da kataner sistemi döşenecek. Tüm hat ve istasyonlarda sinyalizasyon ve telekomünikasyon işleri gerçekleşirken, bir adet Operasyon Kontrol Merkezi de inşa edilecek.

3 adet terminal istasyonu olacak Projede 3 adet terminal istasyonu ve 6 adet ara istasyon yer alacak. Terminal istasyonları 2 platformlu inşa edilirken, ara istasyonlar tek platformlu inşa edilecek. İstasyonların yanında 2 adet ana bakım tesisi, bakım atölyesi, depo, boya atölyesi, jeneratör odaları, mekanik servis ve hizmet binası, vagon yıkama tesisi ve ofis binaları yer alacak.