Dilovası'na Mermer Borsası kuruluyor

Dilovası'nda Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan Mermer Borsası Fuar Alanı ve Mermer Kompleksi kuruluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

Özgür GÜNDÜZ

GEBZE - İstanbul Doğaltaşçılar Birliği Derneği Başkanı Mustafa Mermerci, Dilovası'nda Türkiye'de bir ilk olarak Mermer Borsası Fuar Alanı ve Mermer Kompleksi inşa edeceklerini söyledi. Aynı zamanda projenin mimarı da olan Mustafa Mermerci, Türkiye'de çıkarılan 120 civarındaki mermer çeşidinin yerli ve ulusal pazara sunulacağı fuarın Dilovası'nı cazibe merkezi haline getireceğini belirterek, "Kurulacak alanda sadece tanıtım ve ticari anlaşmalar yapılacak. Üretim veya mermer işletimi gerçekleşmeyecek.
Proje kapsamında yerli ve yabancı tüccarlar Türkiye'de çıkarılan bütün doğaltaşları tek bir mekânda görme imkânı yakalayacak. Böylece müteahhit ve atölye sahipleri hem farklı şehirler gezerek zaman kaybetmemiş olacak hem de ihracat ve üretim fazlası ürünleri 15 günde bir düzenlenecek olan açık arttırma ile ürünleri satın alma fırsatı yakalayacak" dedi.
Dilovası ekonomisine büyük katkı sağlayacak projede yurtiçi ve yurtdışından gelecek alıcılar için konaklama tesisleri ve otellerin de bulunacağını aktaran Mermerci, "Ayrıca eğitim merkezleri inşa edilerek sektörün ara ve kalifiye eleman ihtiyacı karşılanacak. Bu elemanlar Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki fabrika ve taş ocaklarında ihtiyaç duyulan ünitelere yönlendirilecek" diye konuştu.
Mermer Borsası Fuar Alanı ve Mermer Kompleksi Projesi ile birlikte mevcut  1,7 milyar dolar olan doğaltaş ihracatının 5 milyar dolarlara ulaşacağını dile getiren Mermerci, projenin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye'nin, 100 önemli projesinden birisi olacağını savundu. Mermerci, "Proje işsizlerin de yüzünü güldürecek. İnşa, kurulum ve faaliyet sürecinde direkt ve dolaylı olarak yaklaşık 15 bin kişiye istihdam sağlanacak. Bünyemizde kurulacak olan mesleki eğitim alanları ile bölge halkımız mermer sanatlarını öğrenmiş olacak" ifadesini kullandı. İstanbul'a ve Uluslararası Hava Limanı Sabiha Gökçen'e yakın olması nedeniyle Dilovası'nı tercih ettiklerini belirten Mermerci, gelecekte Körfez Geçiş Köprüsü, Liman ve 3.Boğaz Köprüsü'nün faaliyete geçmesiyle bölgenin merkezi bir konum kazanacağını söyledi.

Diğer sanayi sektörlerine de katkı sağlayacak

Projede Ar-Ge çalışması yapılacak Mermer Vakfı Binası ve Engelliler Meslek Eğitim Merkezi'nin yanı sıra sosyal alanlar içerisinde otel, restoran, toplantı ve kongre salonları, ibadethaneler yer alacağını aktaran Mermerci,  müşterilerin kompleks içindeki otellerden ve diğer sosyal imkanlardan faydalanabileceğini dile getirdi. Projede, bölgede yerleşik diğer sanayi sektörlerinin de gelişiminde önemli katkı sağlayacak uluslararası çok amaçlı fuar alanın da bulunduğuna dikkat çeken Mermerci, "İstanbul'da yer alan iki fuar alanı da Avrupa yakasında konumlanmış durumda. Anadolu yakasında uluslararası nitelikteki fuarların düzenlenebileceği bir alan yok. Avrupa yakasındaki mevcut fuar alanları da şehrin içinde yer aldığından yoğun trafik katılımcılar için bir sorun. Bu nedenle Anadolu yakasında İstanbul'a yakın ve trafik sorunu yaşanmayan bir bölgede fuar alanı tesis edilmesi tüm katılımcılar için çok cazip hale gelecek" açıklamasını yaptı.

Dünya mermer ticaretinden % 33 pay almak mümkün

İstanbul Doğaltaşçılar Birliği Derneği Başkanı Mustafa Mermerci, 1999 yılında 150 milyon dolar olan doğaltaş ihracatının geçen 10 yıllık süre sonunda yüzde 11.3 artarak 2011'de 1.7 milyar dolara ulaştığını ve bu yıl sonu itibariyle doğaltaş ihracatının 1.85 milyar doları geçmesinin beklendiğini söyledi. Türkiye'nin 1.9 milyon tonla dünya  mermer rezerlerinin 3'te birine sahip olduğunu kaydeden Mermerci, "Türkiye'de 120'nin üzerinde değişik renk ve desende mermer rezervi belirlendi. Ancak 15 milyar dolar büyüklüğündeki dünya doğaltaş pazarından ancak yüzde 11 bir pay alabiliyoruz. Ülkemizin dünya ticaretinden yüzde 33 oranında pay alması halinde doğal taş ihracatımızın 5 milyar doları aşması mümkün. Bu çerçevede, doğaltaş sektörünün yeniden yapılanması, günün ihtiyaçlarına ve gelişen teknolojilere ayak uydurması ve küreselleşen dünyada doğal taşlarımızın çok iyi bir şekilde tanıtımı ve pazarlanması büyük önem arz ediyor"şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir