Antalya'da 10 inşaat firması ihracat hedefiyle kümelendi

Turizmin başkenti Antalya, yurtdışında yapı sektörü ile de söz sahibi olmak istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Seda TUZLU

ANTALYA - Yapı sektörünü kent ekonomisine yüksek döviz girdisi sağlayan bir sektöre dönüştürmek isteyen Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Eylül 2011'de Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle hayata geçirdiği ‘Antalya Yapı Sektörünün Türkiye ve Yurtdışında Yapılandırılması Projesi'nden umutlu. Proje kapsamında Yapı Projesi Grubu çatısı altında kümelenen ve danışmanlık hizmeti alan 10 Antalya firması ihracat için geri sayıma başladı. 5 aşamalı projenin halen eğitim ve danışmanlık aşamasında olan grup üyeleri, projenin son 2 ayağında yurtdışı pazarlama ve alım heyetleri ile buluşmaya yoğunlaşacak. Proje kapsamındaki 10 firma ilk ihracatını 2013 yılında yapacak.

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, yapı sektörünün Antalya'da yaş sebze meyve ve tarımdan sonra gelen önemli bir sektör olduğunu belirterek, "Şu ana kadar bu sektörde faaliyet gösteren firmaların ihracatlarının istenilen düzeyde olmaması sebebiyle ‘Antalya Yapı Sektörünün Türkiye ve Yurtdışında Yapılandırılması Projesi' kapsamında bu sektörün ihracat potansiyelinin arttırılmasını hedefliyoruz. Proje maliyetinin yüzde 75'i için Ekonomi Bakanlığı'nın desteği alındı. Hali hazırda ihracat yapan ve daha önce hiç ihracat yapmamış 10 firmadan oluşturulan Yapı Projesi Grubu, ATSO önderliğinde uluslararası pazarlarda rekabet güçlerini arttırmak amacıyla kümelenme mantığı ile bu proje altında birleşti" dedi.

Proje sonunda firmaların hedef ülkelerdeki potansiyel iş ortakları ile bir araya getirileceğini söyleyen Budak, "Projenin ilk aşaması olan ihtiyaç analizi ayağında, danışman bir firma tarafından firmalar detaylı bir şekilde incelenerek ihracat yapabilmek için gerekli olan ihtiyaçları belirlendi. İkinci aşama olan eğitim ayağında, ihtiyaç duyulan temel bilgi ve beceriler verilen eğitimler ile firmalara kazandırıldı. Hali hazırda devam eden üçüncü aşama danışmanlık ayağında ise, firmaların servis ve ürünleri doğrultusunda ihracat yapılacak pazarlar, profesyonel bir danışmanlık firması tarafından araştırılacak ve seçilecek hedef ülkelerde firmaların iş yapabilecekleri potansiyel iş ortakları belirlenecek. Dördüncü ve beşinci aşamalar olan yurtdışı pazarlama ve alım heyeti ayaklarında ise, firmaları hedef ülkelerdeki potansiyel iş ortakları ile tanıştırmak üzere yurtdışı heyet ziyaretleri düzenlenecek, yurtdışından alım heyetleri getirilecek" şeklinde konuştu. Projeye alanında dünyanın en önemli isimlerinden olan bir danışmanlık firmasıyla başladıklarını vurgulayan Budak, "Projenin amacı; Antalya'da yapı malzemeleri sektöründe faaliyet gösteren firmaların, ATSO önderliğinde, ortak vizyon anlayışı ile yurtdışı pazarlara açılmalarını sağlamak, dış pazarlarda rekabet etme güçlerini arttırmak ve ihracat odaklı büyümelerine yardım sağlamaktır" dedi.

Danışmanlık aşaması 3.5 ay devam edecek

Danışmanlık çalışmalarının toplam 3.5 ay süreceğine değinen Budak, "Danışmanlık çalışmalarının sonunda katılımcı firmaların özellikleri ve ihracat stratejileri doğrultusunda ticari heyet gezisi ile gidilecek en çekici 3 hedef ülke belirlenerek bu ülkelerdeki potansiyel iş ortakları tespit edilecek. Yapı Projesi için ihracatta hedef alınacak 3 ülke, 24 Eylül'de yapılacak Danışmanlık Hizmeti Aşaması 1'inci Çalıştayı'nda belli olacak" şeklinde konuştu.