Angola ve Nijerya'ya okul ve sosyal konut ihracatı yapıyor

Ortadoğu ve Afrika'ya açılan BSS Prefabrik, Angola ve Nijerya'da hafif çelikten 70 milyon dolar düzeyinde okul ve sosyal konut inşa edecek. İnşaatlara 2013 yılında başlanması planlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
Ahmet USMAN
 
İZMİR - Yapısal çelik konutlar ve binalar inşa eden BSS Prefabrik,  önümüzdeki 2 yıl içinde Angola ve Nijerya'ya yaklaşık 70 milyon dolarlık, hafif çelikten okul binası ve sosyal konut ihracatı yapacak. BSS Prefabrik Genel Müdürü Cem Aşkın Özuyguntaş, sosyal konutların yapımına 2013 yılında başlanacağını 2014'de de bitirileceğini kaydetti.
 
2008'den bu yana yurtdışına da hizmet vermeye başladıklarını dile getiren Özuyguntaş, "Libya ve Katar'da çeşitli şantiye prefabrikleri yaptık. Daha sonra buna Azerbaycan da eklendi. 2012'de de Nijerya'ya bir okul sattık. 755 metrekarelik bu okulu Nijerya Cumhurbaşkanı'nın eşinin desteklediği bir hayır kuruluşu olan ESI aldı. Malzemeleri 2 ay önce gönderdik. Temelinin hazırlanmasının ardından montajını yapacağız. Ardından aynı büyüklükte 50 okul için sözleşme imzalayacağız. Bu yaklaşık 10 milyon dolarlık bir ihracat anlamına geliyor" dedi.
 
60 metrekarelik ucuz evler
 
Angola ve Nijerya'da çok ciddi çapta sosyal konut projelerini takip ettiklerini ifade eden Özuyguntaş, "Yaklaşık bir yıldır bu iki ülkede devlet tarafından yaptırılacak sosyal konutlarla ilgili görüşüyoruz. Bunlar en ekonomik, konfor şartları minimize edilmiş, 60 metrekarelik ucuz evler. 3-5 bin konutluk bu projeler için ön anlaşma imzaladık.
Nijerya ile 53 milyon dolar, Angola için 5 milyon dolarlık sosyal konut imalatı söz konusu. Sözleşmelerin ocak ayında devreye girmesini umuyoruz. Yani bu iki ülkeye 70 milyon dolara yakın okul ve sosyal konut ihracatı yapacağız.
Bunların yapımına 2013 yılında başlarız, 2014'te de bitiririz" diye konuştu.
 
Katar'da Suudi Arabistan merkezli Bin Ladin Grubu'nun stratejik ortağı olma yolunda ilerlediklerini vurgulayan Özuyguntaş, "Bu grubun önümüzdeki günlerde Katar'da yapacağı yol inşaatı için 5 bin metrekare kapalı alana sahip ofis binaları yapacağız. Bu ay Suudi Arabistan'a giderek, grubun üst yönetimi ile görüşeceğiz. Ardından dünyanın çeşitli bölgelerindeki işlerinde hizmet sunacağız" dedi.
 
BSS'nin faaliyetlerine Belarus'ta başladığını ve baz istasyonları ile telekom altyapısı kurma konularında çalıştığını vurgulayan Özuyguntaş, "2004'te Türkiye pazarına girerek GSM sektörüne hizmet vermeye başladık. 2006'da da yaşam prefabrikleri üzerine çalışmaya başladık. Tesislerimiz Manisa OSB'de. 2012'de 15 milyon TL ciro gerçekleştirdik. Bunun yarısını ihracattan elde ettik. 2013'te hedefimiz 50 milyon doları aşmak. Mevcut  pazarlarımız yanında Güney Afrika Cumhuriyeti, Gabon, Senegal, Nijer gibi ülkelere yönelik çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.
 
'Deprem Van'a çelik yapıyı hatırlattı'
 
Van depreminin ardından kente 300'e yakın yaşam evi gönderdiklerini söyleyen Cem Özuyguntaş, "Son bir yıldır Van'dan hiç çıkmadık. Burada bizim gibi hafif çelik yapılar yapan başka işletmeler de var. Deprem öncesi Türkiye'nin diğer yerlerinde olduğu gibi burada da çelik yapı yok denecek kadar azdı" dedi. Deprem sonrası Van'da neredeyse herkesin çelik yapılara yöneldiğini anlatan Cem Özuyguntaş, "Bunun en önemli nedeni hafif çelik yapıların hemen her anlamda betonarmeye göre avantajlarının olması. Böylelikle hem doğaya zarar vermemiş oluyorsunuz hem de maliyet ciddi oranda düşüyor, aynı zamanda süreden de kazanıyorsunuz. Bir konutu, kısa sürede 30 gün içinde rahatlıkla kurabiliyorsunuz.
resmi rakamlarla betonarmeye göre yüzde 30 oranında daha ucuza mal edebiliyorsunuz" açıklamasını yaptı.