Dampingli ürün ‘sağlığı bozdu’ 7 bin üretici iflas bayrağı çekti

Tüm Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği Başkanı Mustafa Daşçı, Sağlık Market projesinin iç pazarda damping yasalarına aykırı sonuçlar doğurabileceğini, sistemin global firmalara yarayacağını ve projenin acilen durdurulmasını beklediklerini ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sibel SANCAKLI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ‘100 Günlük İcraat Programı’nda Sağlık Bakanlığı’na dair eylem planları da bulunuyor.

Açıklanan planda iç pazarın dikkatini çeken maddelerden biri sık tüketilen, satın alma ve işgücünün büyük kısmını oluşturan malzemelerin temininde Sağlık Market uygulamasının hayata geçirilmesi oldu.

Sağlık turizminde ülkenin marka haline getirilmesi konusunun da yer aldığı planla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tüm Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği (TTÜ- DER) Başkanı Mustafa Daşçı, uygulanması hedeflenen maddelerin iç pazarda damping yasalarına aykırı sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Daşçı sözlerine şöyle devam etti: “Devlet Malzeme Ofisi (DMO) ‘Sağlık Market’ uygulamasının başlatılmasının ardından gerçekleştirilen toplu alımlarda verilen fiyatlar nedeniyle kapanan firmaları görmezden gelemeyiz. Örnek olarak bugün 27 bin TL’ye alınmış ultrasonografi cihazı 2008’den önce 80 bin TL’ye alınmış. Bu şekilde toplu alımlardan yararlananlara baktığımızda global firmalar olduğunu görebiliyoruz.”

DMO’dan alım uygulamasının “yerelleşme, yerlileşme, millileşme çalışmaların hızlanması” hedefleri ile çeliştiğini vurgulayan Daşçı, kamu otoritelerinden acilen Sağlık Market projesinin durdurulmasını beklediklerini ifade etti.

Mevcut durumda global devlerin ucuza ürün satarak yerliyi oyunun dışına ittiğini dile getiren Daşçı, daha sonra yerli üreticinin iflas etmesini fırsat bilerek istedikleri fiyatı dayattıklarını vurguladı.

Yerli üretim desteklenmeli

Sağlıkta ekonomik rekabetin dövize göre güncellenmesi konusuna değinen Daşçı, “Ödemeler 90 güne çekilmeli. Yıllık yapılan ihalelere girip de sözleşme yapmak istemeyen firmaların özel durum nedeniyle cezalardan muaf tutulması gibi uygulamalar gerekiyor” dedi.

Daşçı’nın paylaştığı bilgilere göre, Sağlık Bakanlığı’nın dönüşüm projesi ile yapılan yeniliklerin öncesinde tıbbi cihaz sektörüne olumlu yansımaları yurtiçi pazarda yüzde 15, globalde ise hiç yokken yüzde 0.1’e çıkmıştı. Ancak Avrupa Birliği uyum yasalarına ek olarak oluşturulan Kamu Hastane Kurumu ve Kamu Hastane Genel Sekreterlikleri 7 bin 115 firmanın kapanmasına neden oldu. Son olarak DMO’dan alım uygulaması başlatıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir