AKMİB 2024’ün ilk yarısında ihracatını yüzde 50 artırdı

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB), haziran ayın­da 390,6 milyon dolar dış satım gerçekleştirirken 2024 yılının ilk yarısında 3,01 milyar dolar değerine ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AKMİB Yöne­tim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, 2024 yılı Ocak-Haziran arasında geçen yılın aynı döne­mine göre ihracat performansı­nı yüzde 50 oranında artırma ba­şarısı gösterdiklerini belirterek Akdeniz İhracatçı Birlikleri’ne (AKİB) bağlı 8 Birlik arasında yi­ne ilk sırada yer alma başarısını sürdürdüklerini söyledi.

“Slovenya pazarındaki ihracat hacmimizi 670 kat artırdık”

2024 yılının ilk yarısında AK­MİB’in en fazla ihracat yaptı­ğı ülkeler incelendiğinde en önemli pazarların başında Hol­landa, ABD ve Mısır’ın yer aldı­ğına işaret eden Başkan Saadet­tin Çağan, ihracat hacminde en güçlü artışı Slovenya pazarında yakaladıklarını belirtti.

Saadet­tin Çağan, “Birliğimiz, 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde Hol­landa’ya yüzde 133 artışla 357,9 milyon dolar, ABD’ye yüzde 264 artışla 272,4 milyon dolar, Mı­sır’a yüzde 240 artışla 198,2 mil­yon dolar ihracat gerçekleştirdi. Aynı dönemde sektörel ihracat hacminde en güçlü artışları ya­kaladığımız ülkeleri incelendi­ğimizde yüzde 66 bin 984 artış ve 156,6 milyon dolar değer ile Slo­venya dikkati çekti.” diye konuş­tu.

Kalkınma Yolu Projesi kap­samında Adana Ana Konteyner Limanı ile Basra Körfezi’nin Irak ve Türkiye üzerinden Akdeniz’e bağlanmasının doğu-batı ve gü­ney-kuzey koridorlarında de­mir ve kara yollarından taşınan yüklerin deniz yolu ile daha kı­sa zamanda ve güvenli şekilde dünya pazarlarına ulaştırılma­sına olanak sağlayacağını vurgu­layan Başkan Saadettin Çağan, “Yumurtalık ilçesinde konum­landırılan 9 milyon TEU kontey­ner elleçleme kapasitesine sahip Adana Ana Konteyner Limanı, kimya sektörünün ihtiyaç duydu­ğu hammadde tedarikini kolay­laştıracak, yeni ve ilave yatırım­ları da beraberinde getirecektir.

Akdeniz Bölgesi’nin dünyada ye­ni bir liman cazibe merkezi olma­sının önünü açacak Adana Ana Konteyner Limanı’nın şehrimi­ze, bölgemize ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” di­ye konuştu.