100 firma Takı Üreticileri ve İhracatçıları Derneği çatısı altında birleşti

İhracatın daralması başta olmak üzere mücevher sektöründeki sorunların çözümüne katkı sunmak amacıyla 100 üretici ve ihracatçı Takı Üreticileri ve İhracatçıları Derneği'ni kurdu. Faaliyetlerine başlayan derneğin kurucu başkanlığına Mustafa Kamar seçildi.

AA
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yaklaşık 100 üretici ve ihracatçı tarafından, ihracatın daralması başta olmak üzere mücevher sektöründeki sorunların çözümüne katkı sunmak amacıyla kurulan ve kurucu başkanlığını Roberto Bravo Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kamar'ın yaptığı Takı Üreticileri ve İhracatçıları Derneği (TÜİD) faaliyetlerine başladı.

Altın ithalatına getirilen kota ihracata darbe vuruyor

Derneğe Başkan seçildikten sonra yapılan ilk toplantıda söz alan Kamar, mücevher sektörünün son 20 yıllık gelişimi ve yaşanan sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Altın ithalatına getirilen kotanın ihracata darbe vurduğunu belirten Kamar, Türkiye'nin mücevher ihracatında lider ülke konumuna dönebilmesi için kotanın kaldırılmasını ve Ağustos 2023 öncesindeki mevzuata dönülmesi gerektiğini söyledi.

Sektöre dair rakamsal veriler

Kamar, "Tüm teşvikler sayesinde 2020'de sektörün dünya pazarından aldığı pay yüzde 10'a yaklaştı. İtalya'yı geride bıraktık. Orta Doğu ve Orta Asya'nın 'cash and carry' pazarını ele geçirdik. Birçok yabancı firma Türkiye'de mağaza açtı. 'Laleli ihracatı' dediğimiz 'cash and carry' ticareti de yine bu dönemde oluştu. Sektör 10 milyar doları ihracattan, 10 milyar doları da turiste ve Laleli'den yapılan satışlardan olmak üzere toplamda 20 milyar dolarlık yüksek katma değerli ihracat hacmine ulaştı." diye konuştu.

2023'te 223,6 ton altın işlendi 30,3 milyon sarrafiye üretildi

Altın ithalatında son beş yıldır büyük bir artış olduğunu kaydeden Kamar, şöyle devam etti: "Her şeyden önce Merkez Bankası isabetli bir kararla son yıllarda agresif bir altın alım politikası izliyor. 2022'de 19 milyar dolarlık toplam altın ithalatının 8 milyar dolarlık kısmını, 2023'te ise 29 milyar dolarlık ithalatın 10 milyar dolarlık kısmını Merkez Bankası gerçekleştirdi. Diğer taraftan enflasyonist ortamda tasarrufları altında değerlendirme isteği, EYT nedeniyle piyasaya giren para ve jeopolitik riskler hane halkının altına talebini artırıyor.

Geçen yıl 223,6 ton altın işlenerek 30,3 milyon adet sarrafiye üretildi. Merkez Bankasının aldığı, Darphanenin işlediği altın miktarı artarken, üretim ve ihracatta kullanılan altın azalıyor. 2022'de 185,1 ton olan mücevher ihracatımız 2023'te 173,3 tona geriledi. Verilerden de anlaşılacağı gibi altın ithalatının artmasında üretici ve ihracatçıların payı bulunmamakla birlikte kota uygulaması nedeniyle özellikle KOBİ ölçeğindeki firmalarımız büyük bir mağduriyet yaşıyor."