Yerli mikrobiyal gübre üretilecek
C3 BAP projesi sayesinde organik tarımda kullanılan ve tamamı yurtdışından ithal edilen mikrobiyal gübrenin yerli üretimine başlanacak
Dilek TOPRAK
ESKİŞEHİR - Kütahya Kimya ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) işbirliğinde hayata geçirilen C3 BAP projesi sayesinde organik tarımda kullanılan ve tamamı yurtdışından ithal edilen mikrobiyal gübrenin yerli üretimine başlanacak.
ESOGÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Biyoteknoloji Laboratuarı ile Kütahya Kimya'nın proje ortaklığında "Mikrobiyal Gübre Hazırlanmasında Kullanılabilecek Bakterilerin Eldesi ve Etkinliklerinin Laboratuvar ve Sera Ölçeğinde Araştırılması" başlıklı bir projeye başlandı. ESOGÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından özel sektör destekli ortak projeler kapsamında üniversite tarihinde bir ilke imza attığı için desteklenen proje aynı zamanda bir doktora tezi. Proje hakkında bilgi veren ESOGÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çabuk, projenin ülkemizde tarımsal faaliyetlerde dışa bağımlılığı azaltabilecek ve ithal ikamesi yaratabilecek mikrobiyal gübre üretimini hedeflediğini söyledi. Yıllık ortalama 4 milyon ton gübre üretiminin ve 6 milyon ton gübre tüketimin olduğunu aktaran Çabuk, "Gübre üretimimizde ham madde ithalatımız yıldan yıla değişmekle birlikte ortalama olarak yılda yaklaşık 1,7 milyar dolarlık 2 milyon ton gübre ithal edilmektedir. Günümüzde, mikrobiyal gübrelerin kullanımı tarımsal aktivitelerin yoğun olduğu ülkelerde artış göstermektedir. Mikrobiyal gübreler 160 ülkede kullanılmaktadır ve 13 ülkede de devlet politikası olarak benimsenmiştir. Geliştirilecek mikrobiyal gübre ile söz konusu 1,7 milyar dolarlık ithalatın azaltılması, yerli kimyasal gübrelere alternatif oluşturulması ve organik tarımı desteklemesi açısından katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Önerilen proje konusunu mikrobiyal gübre potansiyeline sahip mikroorganizmaların izolasyonu, saflaştırılması, elde edilen yerel izolatlarının patentlerinin alınması, uygun taşıyıcılar ile laboratuar ölçeğinde mikrobiyal gübre olarak kullanılabilirliklerinin denenmesi, sera denemeleri ve etkin izolatların tanımlanması çalışmaları oluşturacaktır" diye konuştu.
Kütahya kimya olarak inovatif bir ekibe sahip olduklarını söyleyen Süleymanoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Telli, iç piyasada üretilmediği için mikrobiyal gübrenin geleceği çok parlak bir ürün olduğuna dikkat çekerek, "ülkemizde henüz üretimine başlanılmayan ve hızlı bir gelişim ve ithalat eğilimi beklenen mikrobiyal gübre üretimi ve geliştirilmesi çalışmaları ile ülke ekonomimize ve ihracatımıza önemli bir katkı sağlanmayı hedefliyoruz. 1 milyar dolarlara varan ithalatımız üretimimizle yarı yarıya daha sonra 4'te bir oranında azalacak. Amacımız ve umudumuz bu anlamda ithalatı sıfıra indirgemek, biz ve bizim gibi inovasyona önem veren firmalarla daha hızlı bir şekilde tarım politikalarını ileriye doğru taşımak" diye konuştu.