Vergi rekortmeni oldu, tarımdan vazgeçmeden sanayileşti
Vergi ödemede 77 ili geride bırakan İzmir’in Torbalı İlçesi, tarımdan vazgeçmeden sanayileşerek model oldu. Ege’nin kışlık sebze ihtiyacının yüzde 75’ini karşılayan ilçe, Avrupa ve Amerika’ya da kurutulmuş domates ihraç ediyor
ARZU ALP
İZMİR - Ödediği vergi ile 77 ili geride bırakan İzmir’in Torbalı ilçesi, tarımdan vazgeçmeden sanayileşmeyi başardı. Türkiye’de en çok vergi ödeyen 100 firma arasına iki firma, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın açıkladığı en büyük 100 firma arasına da 13 firma sokan Torbalı, dünyanın tanıdığı dev firmalara evsahipliği yaparken bir yandan da Ege Bölgesi’nin kışlık sebze ihtiyacının yüzde 75’ini karşılıyor.
Son dönemde finansa, inşaata, ranta dayalı ekonomiden çok üretime dayalı ekonominin öneminin anlaşıldığını dile getiren Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “Bu modelin uygulandığı yer de Torbalı. Tarımdan vazgeçmeden sanayileşmeyi başarmış bir ilçeyiz. 313 bin dönüm ekilebilir arazimizde 3 mevsim ürün elde ediyoruz. Ege Bölgesi’nin kışlık sebze ihtiyacının yüzde 75’ini karşılıyoruz. Torbalı’nın güneşi çok kıymetli, kurutulmuş domatesi ABD, Kanada ve Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz” dedi.
Vasıflı eleman sıkıntısı var
Olgun, ödediği vergi ile 77 ili geride bırakan Torbalı’dan Türkiye’de en çok vergi ödeyen 100 firma arasına iki firma, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın açıkladığı en büyük 100 firma arasına da 13 firmanın girdiğini hatırlattı. İlçede 700 sanayi kuruluşu ve 2 bin ticarethanenin faaliyet gösterdiğini belirten Olgun, SGK’ya kayıtlı 50 bin çalışan olduğunu bildirdi. Vergi rekortmeni Torbalı’da artan üretim nedeniyle vasıfl ı eleman sıkıntısı yaşandığını vurgulayan Olgun, “İlçemizde kamu yatırımları anlamında önemli gelişmeler oldu. Hastane sorunu Vergi rekortmeni Torbalı tarımdan vazgeçmeden sanayileşti çözülüyor, imar problemi çözülüyor. 10 tane okul yapılacak. Ancak ilçede mesleki okulların artırılması lazım. Firmalarımızın CNC, mobilya, metal, makine olmak üzere ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanları yetiştirecek yeni bölümlerin açılması gerekiyor. İlçemizde işsizlik değil, mesleksizlik sorunu var” dedi.
İZSU’dan 2 endüstriyel atık arıtma tesisi istedik
Torbalı’nın lojistik üs haline geldiğini söyleyen Olgun, “Havalimanına 25, limana 35 kilometre mesafedeyiz. Otoban, demiryolu ve karayolu bağlantılarına sahibiz. Ulaşım imkanları açısından önemli bir konumdayız. Kipa, CarrefourSa, Şok, A-101, Bim, Pehlivanoğlu gibi Türkiye’nin en büyük market zincirleri dağıtım depolarını ilçemizde kurdu. Bu büyük zincir marketlerin ilçemizi tercih etmelerinin bir sebebi de tarımsal ürünleri tedarik etmeleri” diye konuştu. Torbalı’da Pancar ve Torbalı isimli 2 OSB’nin bulunduğunu hatırlatan Olgun, bu bölgelere otobandan iniş verilmesi talebinde bulunduklarını dile getirdi. Olgun, Bir OSB’de 40, diğerinde 80 ve bunların civarındakilerle 300 fabrikanın otoban inişlerinden faydalanacağını ifade etti. İlçede fabrikaların atık su sorununun halen çözülmediğini vurgulayan Olgun, “İZSU’dan Çaybaşı ve Yazıbaşı’na iki endüstriyel atık arıtma tesisi kurulmasını talep ettik. İZSU bunu yatırım programına aldı. Ama bunu hemen yapmak şart. Torbalı’da 700 tesis var. Hedefimiz Torbalı’da tarımdan vazgeçmeden, tarım alanlarını öldürmeden sanayileşmeyi gerçekleştirmek. Bu yüzden endüstriyel arıtma tesislerinin 2015’te yapılmasını talep ediyoruz” dedi.
Elektrik kesintilerine çözüm bulamadık
Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, yıllardır elektrik kesintileri konusundaki sorunlarını çözemediklerini belirterek, “Yazıbaşı ve Pancar bölgesindeki fabrikalarda yaşanan elektrik kesintileri dünyaya açılan Torbalı’ya yakışmıyor. Bu sorun her gün yaşanıyor ve her kesintide makinaların içindeki kalıplar ve hammadde yanıyor. Gediz Elektrik AŞ’nin Torbalı’ya ayırdığı yatırım miktarı çok düşük. Torbalı’nın önemli bir sanayi kenti olduğu unutulmamalı ve yatırımlar ona göre programlanmalı” diye konuştu. Tamamen kendi kaynaklarıyla yaptırdıkları kongre merkezi ve hizmet binası inşaatının yüzde 70 seviyelerine geldiğini hatırlatan Olgun, şu ana kadar 3 milyon TL harcama yaptıklarını, toplam yatırımın 5 milyon TL’yi bulacağını bildirdi. Olgun, 2015 yılı sonunda hizmet binasının içerisine girmeyi hedefledikleri söyledi.