TÜBİTAK MAM'ın buluşları uluslararası patent tescillerini aldı
TÜBİTAK MAM'ın 2016 yılında da patentlenebilirlik kriterlerini sağlayan; biyoteknoloji, çevre, enerji, gıda, kimya, malzeme alanındaki buluşlar ile ilgili, ulusal ve uluslararası patent başvuruları yapılarak, patentleri tescillendi.
ZEYNEP PARÇAM
KOCAELİ - TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nin (MAM) 'Biyoteknolojik İlaç' buluşuna Amerika ve Çin'den,"Starterli Boza Üretim Yöntemi" buluşu ise Avrupa Patent Tescili aldı. Aynı zamanda 'Bütün Zeytinli Toz Üretim Yöntemi ve Toz Zeytin', Geri Dönüşümlü Bipolar Plaka Üretimi', 'Magnetron Sputtering Yöntemi ile Cam üzerine kalay kaplamada kullanılan kalay hedef imalatı tekniği de Avrupa Patent tescili aldı.
TÜBİTAK MAM'ın 2016 yılında da patentlenebilirlik kriterlerini sağlayan; biyoteknoloji, çevre, enerji, gıda, kimya, malzeme alanındaki buluşlar ile ilgili, ulusal ve uluslararası patent başvuruları yapılarak, patentleri tescillendi. Yetkililer yaptıkları açıklamada TÜBİTAK MAM Strateji ve Teknoloji Başkan Yardımcılığı koordinasyonunda patent çalışmaları desteklendiği bilgisini verdiler. 26 Nisan 2016 tarihinde, TÜBİTAK MAM'da düzenlenen "Dünya Fikri Mülkiyet Günü" etkinliği'nin Dünya Fikri Haklar Örgütü (WIPO) tarafından da web sitesinden duyurulduğu bilgisini verdiler."Biyoteknolojik İlaç" buluşuna, Amerika ve Çin'den patent tescili alındığı bilgisini veren yetkililer geliştirilen rekombinant antikorların etkileşimi bloklayarak hücrelerin çoğalmasına ve damar yapılarının gelişimine engel olduğunu bunun sonucu olarakta kanser ve çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılma potansiyeline sahip olduğunu belirttiler.Patent konusunun rekombinant antikor yapılarının Türkiye'de ilk orijinal biyoteknolojik ilaç adayları olma özelliği taşıdığını ifade eden yetkililer " vitro ve in vivo preklinik çalışmalarının bir kısmı tamamlanmış olup, farmakolojik, farmakodinamik Ar-Ge çalışmaları devam etmektedir" denildi. "Starterli Boza Üretim Yöntemi" buluşuna Avrupa Patent Tescili alındığını ifade eden yetkililer" Patente konu yöntem ile her seferinde aynı mikrobiyolojik, fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri veren boza üretimi mümkün olacaktır. Bozalar 3 aylık raf ömürleri sayesinde işletmeler tarafından daha az iade edilecek ve bozacıların en büyük sorunlarının başında yer alan yüksek iade hacimlerinin önüne geçilecektir" denildi. Avrupa Patent Tescili alan bazı diğer buluşların ise "Bütün Zeytinli Toz Üretim Yöntemi ve Toz Zeytin", " Geri Dönüşümlü Bipolar Plaka Üretimi", "Magnetron Sputtering Yöntemi ile Cam Üzerine Kalay Kaplamada Kullanılan Kalay Hedef İmalatı Tekniği" olduğu bildirildi.7 Enstitüsü ve 1000 personeli ile Ar-Ge ve Test/Analiz hizmetleri veren TÜBİTAK MAM'ın 68 adet patent tescili bulunduğunu ifade eden yetkililer, patentlerden faydalanmak isteyen özel kuruluşlara teknoloji transferi yolu ile lisanslama yapılabildiğini söylediler.