TÜBİTAK MAM'dan sakatat ve domuz eti tespiti için test kiti
Geliştirilen yeni yöntem hem laboratuvar uygulamalarına hem de anlık tüketici ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde iki farklı testten oluşuyor. Bu yöntemle karışımlar kısa sürede tespit ediliyor.
ZEYNEP PARÇAM
KOCAELİ - TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) et ürünlerinde sakatat ve domuz karışımı olup olmadığını tespit eden kit geliştirdi.
TÜBİTAK MAM İş Geliştirme Yöneticisi Nuh Yılmaz, bilgi günü programında yaptığı açıklamada TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü'nün et ürünlerinde sakatat ve domuz karışımı olup olmadığını tespit eden yeni bir analiz yöntemi geliştirdiğini söyledi. Et ürünlerine ilave edilen sakatat ve yabancı doku karışımlarının insan sağlığı ve gıda güvenliği açısından çok büyük riskler taşıdığını ifade eden Yılmaz, ette yabancı madde olup olmadığının etin toptan veya perakende olarak satıldığı kasap, soğuk hava deposu gibi yerlerde gerek alıcılar gerekse tüketiciler tarafından güvenli bir şekilde tespit edilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Et ürünlerine farklı hayvanlara ait etlerin karıştırılması ile yapılan hilelerin yanında ürünlere sakatat ve yabancı dokuların da katılabildiğini belirten Yılmaz, şu ana kadar bu hilelerin tespitinde çok hızlı sonuç veren bir yöntemin bulunmadığını, ülkemizde ve tüm dünyada uygulanan doku tespitine yönelik analiz yönteminin uzun laboratuvar çalışmalarına ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
Tüketiciler de evde kiti kullanabilecek
Geliştirilen yeni yöntem hem laboratuvar uygulamalarına hem de anlık tüketici ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde iki farklı testten oluşuyor. Laboratuvar uygulamalarına yönelik geliştirilen test kiti ile etin içinde bulunmaması gereken akciğer, beyin, dalak, dil, kalp, karaciğer, meme dokusu, mide, ovaryum, uterus ve tükürük bezi olmak üzere 11 farklı doku tespit edilebiliyor. Geliştirilen kit sayesinde her moleküler biyoloji laboratuvarı yarım gün içerisinde objektif olarak sonuç verebilecek duruma getirilmiş oluyor. Yakın gelecekte ürünün cihaz olarak piyasaya çıkmasıyla tüketicilerin de kendi evlerinde satın aldıkları et ürünlerinin sakatat ve yabancı doku içerip içermediğini kolayca tespit etmeleri planlanıyor. Yılmaz, aynı çalışma kapsamında doğrudan tüketicilerin kullanabileceği domuz strip testinin de geliştirildiğini, bu strip sayesinde tüketicilerin birkaç dakika içinde aldıkları et ürünü içerisinde domuz varlığı olup olmadığını test edebileceklerini söyledi. Yılmaz, "Et ürününden kesilen çok küçük bir parçanın az miktardaki suyun içerisinde çözülmesi ve stribin bu su içerisine batırılmasıyla yapılan test, üründe domuz eti olup olmadığını tüketiciye bildiriyor” dedi. TÜBİTAK MAM’ın misyonu gereği geliştirdiği bu teknolojiyi de milli ekonomiye kazandırmayı amaçladığını ifade eden Yılmaz, bu teknolojiyle çalışacak cihazların yaygınlaşması sayesinde tüketiciler, kasaplar, et tedarik eden üretici firmalar gibi birçok kullanıcının et ürünlerinde yabancı madde karışım riskini bertaraf edebileceğini sözlerine ekledi.