TOSB, Warwick Üniversitesi'ni ziyaret etti

TOSB, otomotiv projeleri ile ünlü İngiltere'nin Birmingham şehrinde bulunan Warwick Üniversitesi ve Warwick Manufacturing Group araştırma merkezini ziyaret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sabiha TOPRAK

KOCAELİ - TOSB Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi yeni Uluslararası işbirlikleri arayışında olan TOSB, otomotiv ve yan sanayinde uluslararası düzeyde önemli otomotiv projeleri gerçekleştiren İngiltere'nin Birmingham şehrinde bulunan  Warwick Üniversitesi ve Warwick Manufacturing Group (WMG) araştırma merkezini ziyaret etti. TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Çiftci'ye, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün ve Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu eşlik etti. Karşılıklı olarak yapılan sunumlarda WMG, TOSB, KSO ve GTÜ tanıtımları yapılarak, kurumların çalışmaları ve kapasiteleri hakkında bilgi alış verişinde bulunuldu. TOSB ve Gebze Teknik Üniversitesi işbirliği ile verilen yüksek lisans eğitimleri, TOSB da kurulu Ar-Ge merkezleri personelinin eğitimleri ve üniversite-sanayi işbirliği konusunda muhtemel işbirliklerinin ele alındığı toplantılarda eğitim ve akademik kapasitenin sanayiye aktarılması konuları görüşüldü. Toplantı ve görüşmelere WMG Kurucusu ve Başkanı Prof. Dr. Lord Kumar Bhattacharyya , Prof. Dr. Sujit Banaerji, Prof. Dr. Dave Mullins, Prof. Dr. Ali Rıza Büyükuslu, Prof. Dr. Ahmet Er ve teknik personel katıldı.  Üretim atölye ve laboratuvarlar gezilerek yapılan çalışmalar hakkında bilgiler alındı.
 
Merkezde 1000 araştırmacı Ar-Ge faaliyeti yapıyor
 
Merkezde  özel sektör ve üniversiteden 1000 araştırmacının da Ar-Ge faaliyetinde bulunduğunu söyleyen WMG Kurucusu ve Başkanı Prof. Dr. Lord Kumar Bhattacharyya,"Otomotiv ve yan sanayi ile ilgili pek çok proje yürütülüyor. İşin önemli ve farklı tarafı ise tüm projelerin sanayi tarafından sipariş edilmiş işler için yapılması. Halen yürütülen projeler; elektrikli araçlar için batarya, yenilenebilir enerji, malzeme, kompozit malzemeler, plastik ve alüminyum, akustik, boyutsal kontrol, tahribatsız iç yüzey ölçümü ve görüntülenmesi, laser ve optik ölçüm, 3 boyutlu sanal nesne laboratuvarlarının yanı sıra otonom sürüş konularındaki çalışmalar yapılmaktadır. Otomotivde ağırlık azaltma konusunda tamamlanmış önemli projelerden biri Land Rover araçlarında uygulamaya başlanmıştır. Bu proje ile Land Rover aracının tüm gövdesi çelik saç yerine yaklaşık 3 te 1 oranında ağırlığa sahip alüminyumdan yapıldı.  Çarpma ve devrilme testlerini de geçmiş olan bu proje Jaguar-Land Rover fabrikasında fiilen uygulanmaya başladı. Bu dönüşüm ile aracın ağırlığı 420 kg. azaltılmış ve paslanma problemi de ortadan kaldırıldı. Öte yandan araç gövdesinin oluşturulmasında kullanılan elektrikli kaynağı yerine perçin sistemine geçişle de fabrikada ciddi miktarda elektrik tasarrufu sağladı. Bu araçta hiç kaynaklı parça kullanılmamakta. Bir diğer faydası da elektrik kaynağı esnasında çıkan gazlar ortadan kalkmıştır. Tüm bu çalışmalar Üniversite-Sanayi işbirliği ile hayata geçti" dedi.
 
Yeni bina ve donanım için yatırım tutarı 300 Milyon Sterlin
 
Yapılan tüm projeler sanayi ile işbirliği içinde yapılmakta ve finansmanı da sanayiden sağlamaktadır diyen Bhattacharyya, üniversite ve merkezin, devletten hiç katkı almadan hem giderlerini karşılayıp  hem de önemli miktarda yeni yatırımlar yapılmakta olduğunu söyledi. Bhattacharyya, "Merkezin mevcut 4 binasına ek olarak başlattığı 33 bin metrekarelik yeni bina ve donanım için planladığı yatırım tutarı 300 Milyon Sterlin olup, bu yatırımı tamamı ile kendi kaynakları ile yapmaktadır. Merkezin yıllık proje girdisi 180 milyon sterlindir.TOSB Organize Sanayi Bölgesi olarak Gebze Teknik Üniversitesi ile işbirliği içinde benzer çalışmaları yapmak üzere TOSB içinde bir Sürekli Eğitim Merkezi kurma projemiz devam ediyor.Diğer taraftan TOSB, OTAM, ESİM laboratuvarlarının yer alacağı Otomotiv test merkezi inşaatımız bitmek üzere olup, önümüzdeki Eylül ayında devreye girecektir. Bu merkezin devreye girmesi ve Sürekli Eğitim Merkezinin faal hale gelmesi ile sektörümüze olan katkımız daha da artmış olacaktır. TOSB, Gebze Teknik Üniversitesi ve Warwick Üniversitesinin oluşturacağı 3'lü yapı ile verilecek eğitimlerle de en değerli ihtiyacımız olan kalifiye insan eksiğimizi gidermiş olacağız" diye konuştu.