Tekstil fabrikasındaki atık buharı fırsata çevirdi
Adıyaman'da bir tekstil fabrikasında kullanmak için ısıtılan sudan çıkan buharla, kurulan 5 dönümlük serayı ısıtılıyor
ADIYAMAN - Adıyaman Organize Sanayi Bölgesindeki bir tekstil fabrikasında kumaşların yıkanması ve boyanması için ısıtılan sudan çıkan buharla, kurulan 5 dönümlük sera ısıtılıyor.
Fabrikadaki kumaşların yıkanması ve boyanması için oluşturulan kazan dairesinde binlerce litre su ısıtılıyor. Firma sahibi ortaya çıkan buharı, fabrika kenarında kurduğu seranın ısıtılmasında kullanarak, hem buharı yatırıma dönüştürüyor, hem de serada üretilin domatesten kazanç sağlıyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlıklarının alternatif kaynaklı kurulan seralara destek verdiğini söyledi.
Seralarda maliyetin yüzde 60-70'inin ısıtma giderleri olduğunu ifade eden Alan, "Kurulma aşamasında hibe verilen bu sera, fabrikada kullanılan sudan oluşan buharla ısıtılıyor. Böylece seranın ısıtılması tamamen ücretsiz gerçekleştiriliyor. Atık enerjiyi bu anlamda serada değerlendirmiş oluyoruz" dedi.
Seranın kurulmasında yüzde 40 hibe verildi
Firma müdürü Kadir Polat da yaklaşık 5 yıl önce fabrikanın sıcak su ihtiyacını karşılayan kazan dairesini yenilediklerini, buna bağlı olarak fazladan su buharı ortaya çıktığını söyledi.
Bu buharı kullanmak için araştırma ve geliştirme çalışmaları yaptıklarını belirten Polat, "Buharı dışarı bırakmak yerine serada kullanmaya karar verdik. Bu konuda hazırladığımız projeyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programına başvurduk. Projemiz kabul edilerek verilen yüzde 40 hibe desteğiyle fabrikanın yanında bulunan 5 dönümlük araziye sera kurduk" diye konuştu.
Buharı, kazan dairesinden borularla seraya ulaştırdıklarını ifade eden Polat, yaptıkları sistemle buharın basıncını düşürdüklerini ve döşenen borularla seranın ısıtıldığını dile getirdi.
Üç yıl önce seranın 800 bin liraya mal olduğunu vurgulayan Polat, "Seralarda en büyük maliyet ısıtma maliyetidir. Biz gerçekleştirdiğimiz projeyle seramızı ısıtarak, bu maliyeti ortadan kaldırdık. Şu anda dönüm başına 25 ton domates elde ediyoruz. 5 kişiye de istihdam sağlıyoruz. İlerleyen süreçte farklı ürünler yetiştirmeye çalışacağız" dedi.