Tekkeli Gıda'dan, 70 milyon liralık yatırım
Tekkeli Gıda, yeni yatırımları ile Türkiye'nin en büyük 5 yumurta üreticisinden biri olmayı hedefliyor.
Berrin SESLİ
GAZİANTEP - Yumurta ve yem sektörünün bilinen firmalarından Tekkeli Gıda, tesislerine bir yenisini eklemek için kolları sıvadı. Tekkeli Gıda, yaklaşık 70 milyon liralık yatırım bütçesiyle Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde sürmekte olan 1.5 milyon/gün kapasiteli yumurta – likit yumurta ve toz yumurta üretim entegre tesisinin tamamlanması ile Türkiye'nin en büyük 5 üreticisinden birisi olmayı hedeflerken hammadde ve yem tedariğinde ise yıllık ticaretini 300 bin mt/yıla çıkarmak için çalışıyor.
Firmalarının 1975 yılında babası Vakkas Katırlı tarafından tarım ve gıda ürünleri satışı yapmak üzere küçük bir işletme olarak kurulduğunu aktaran Tekkeli Gıda Sahibi Yakup Katırlı, bugün gerek bölgenin gerekse Ortadoğu ticaretine yön veren bir üreticiye dönüştüklerini söyleyerek şu bilgileri aktardı, "Günlük 1.6 milyon adet yumurta üretim ve paketlememiz 3 ayrı tesiste AB Standartları doğrultusunda yapılmakta. Yeni tesis yatırımımızla kapasitemizi yükseltip çalışma alanlarımızı daha da genişleteceğiz. Aylık 45 bin ton yem hammaddesi ithal ediyoruz. Broiler (tavuk) yemi, büyükbaş yemi ve balık yemi satışı yapıyoruz. Yem ihracatımızın aylık yaklaşık 15 bin tonunu Irak ve Suriye'ye gönderiyoruz. 15 bin tonunu kendimiz kullanıyoruz, geri kalanını iç pazara satıyoruz. Tesislerimizde 140 kişiye istihdam sağlıyoruz. Dünyada bir ekonomik sıkıntı yaşanıyor. İşinizi iyi takip edip iyi yönettiğiniz sürece bu sıkıntıların üstesinden gelinir. Hatta bu kriz ortamlarını fırsata çevirmek önemli olan. Biz firma olarak son 3 yıldır sürekli olarak yüzde 100'e yakın büyüme oranıyla ilerliyoruz. Herkes bildiği işi yapmalı. Bu işte en önemli şey sürdürülebilirliktir. Ben ikinci kuşak olarak işleri devam ettiriyorum benden sonraki kuşağa işi devredersem asıl başarı o olacaktır."
Kuş gribi yumurtacılara yaradı
15'den fazla ülkeye tarım ürünleri, yem hammaddesi ve yumurta ihracatı yaptıklarını bildiren Katırlı, "2016 yılında 35 milyon dolar civarında ihracat yaptık. Yüzde 80'ini ihracat, yüzde 20 iç piyasaya çalışıyoruz. Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinden 15'den fazla ülkeye ihracat yapmakta olup sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin değil tüm Türkiye'nin alanında en büyük ihracatçı olmayı hedeflemekteyiz. En önemli pazarımız Irak. Şu sıralar İsrail ile bağlantılarımız başladı. Yumurta üretimi yapan ülkelerdeki kuş gribi vakaları nedeniyle Türk yumurtası değerlendi ve Türkiye yumurta ihracatında rekabet ettiği ülkelere bile ihracat yapıyor. Bu durum sektöre canlılık getirdi. Sektör temsilcileri ile biraraya gelip Pazar ağımızı genişletmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.