Tarsus’tan turizm ve tarım atılımı için destek talebi
Tarsus iş dünyası, tarıma dayalı sanayide büyümek, turizm sektöründe öne çıkmak için Tarsus- Kazanlı Turizm Bölgesi ve Çukurova Havalimanı projelerinin hızlandırılmasını istiyor.
MELTEM AHATOĞLU
MERSİN - Türkiye’de ilk İş Geliştirme Merkezi’ni kuran ve bu konuda dünyanın değişik ülkelerinde kurulacak İŞGEM’lere rol model olmayı hedefleyen Tarsus, planlanan yatırımların hayata geçmemesi nedeniyle tarıma dayalı sanayide etkin rol alamıyor. Tarımın yanı sıra turizmde de atılım yapmak isteyen Tarsus iş dünyası yayla, kayak, termal, inanç ve sağlık turizmi konusunda ki güçlü potansiyelini yatırımlara dönüştürülebilmek için Tarsus- Kazanlı Turizm Bölgesi ve Çukurova Havalimanı projelerinin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyor.
Mersin ve Adana’nın ancak el ele verdiği, birlikte hareket ettiği zaman daha çok kalkınacağına ve bölgesel bir lobi oluşturulacağına inandıklarını söyleyen Tarsus Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı (TASİAD) Yakup Ateş, Türkiye’nin en önemli tarım havzasına sahip olan Çukurova’nın tarıma dayalı sanayiye geçişinin hızlandırılması gerektiğini söyledi.
Projeler hayata geçirilmeli
Bu alanda Tarsus’un hayati bir konumda bulunduğunu dile getiren Ateş, yıllardır beklenen projelerin artık hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Ateş, “İhtisas organize tarım bölgelerinin kurulması, inşaatına yeniden başlanan Uluslararası Bölgesel Çukurova Havaalanı ve Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi’nin hayata geçmesi, devlet üniversitesinin açılması, yine bölgemiz ekonomisine çok büyük katkı sağlayacak olan ve yayla, kayak, termal, inanç ve sağlık turizmiyle ilgili önemli potansiyelini yatırımlara dönüştürmesi bölgemiz açısından son derece büyük önem arz etmektedir” açıklamasını yaptı.
Çukurova ortak akılda buluşmalı
Çukurova Bölgesi olarak, ortak akılda buluşup, bölgenin gelişmesi için el ele vermeleri gerektiğini savunan Ateş, Türkiye’nin en verimli ve bereketli topraklarına sahip olan Tarsus’ta tarıma dayalı sanayinin kurulması için bölgesel bir birliktelik sağlanarak ortak girişimlerde bulunulması gerektiğini vurguladı. Ateş, “Bölgemizin olmazsa olmazı olan e hatta Tarsus’umuzun katalizör gücü olan tarım sektörünün daha çok gelişmesi ve üretilen ürünlerin daha iyi değerlendirilmesi, üreticilerimizin daha çok para kazanması için tarıma dayalı sanayiyi mutlaka hayata geçirerek, bu alandaki yatırımların artık başlatılması kaçınılmazdır. Marka yaratmanın zorluğunu, nasıl sancılı bir süreçten sonra bunun başarılabildiğini, iş dünyasının bireyleri olarak bizler çok iyi biliriz. Bunun için Tarsus’umuzu bir marka şehir haline getirmek için herkese büyük bir sorumluluk ve görev düşmektedir” diye konuştu.
Kayıpların telafi edilmesi için üretimin artırılması gerekiyor
Kayıplarla geçen 2016 yılında özellikle Irak ve Suriye’de yaşanan iç savaşın etkileri, Rusya ile yaşanan kriz ve 15 Temmuz darbe girişiminin getirdiği olumsuzlukların yapılan ihracatı önemli ölçüde azalttığını belirten TASİAD Başkanı Yakup Ateş, “İçinde bulunduğumuz 2017 yılında bu kayıpların telafi edilmesi için çok çaba harcamamız ve üretimimizi daha çok arttırmamız gerekmektedir. Türkiye’nin, her alanda yapılacak yeni yatırım ve atılımlarla sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan güçleneceğine inanıyoruz” dedi.