Tarihi köprüler restore edilecek
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, bir dönem yaya ulaşımının önemli güzergahları üzerinde bulunan ve yoğun bir şekilde kullanılan Dayınlı ve Başkotana Köprülerini aslına uygun olarak restore edeceklerini söyledi.
Ordu Büyükşehir Belediyesi, Gülyalı ilçesinde taştan yapılan Dayınlı Köprüsü ile Kabadüz ilçesinde Melet Irmağı üzerinde ahşaptan inşa edilen Başkotana Köprüsü’nün restorasyonuyla ilgili proje hazırladı.
İlk etapta Karayolları Genel Müdürlüğü’ne gönderilerek uygulama izni alınan projeler, ardından Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne gönderildi. Kurul tarafından yapılan incelemelerden sonra her iki projenin de uygulanması için onay verildi.
Tarihi yapıların onarımıyla ilgili uzun bir sürecin olduğunu söyleyen Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, “Dayınlı Köprüsü ayakta fakat Başkotana Köprüsü maalesef yıkılmış durumda. Biz, her iki köprüyle ilgili restorasyon projelerini aslına uygun olarak hızlı bir şekilde hazırladık ancak bu çalışmaları gerçekleştirmek için ilgili kurumdan onay almak gerekiyor. O nedenle projelerin hayata geçirilmesi de zaman aldı. Biz de bu yasal çerçeve içerisinde hazırladığımız restorasyon projelerini, onaylanması için önce Karayolları’na daha sonra da Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna gönderdik. Her iki kurum kendi sorumlulukları doğrultusunda projeleri inceleyerek onayladı. Yapım aşamasına gelen projelerin inşallah en kısa zamanda ihalesini gerçekleştirerek inşasına başlayacağız” dedi.
Onaylanan projeler doğrultusunda, restorasyon çalışmalarının kısa sürede başlanacağını söyleyen Başkan Yılmaz, “Bu kapsamda aslına uygun olarak restore edilecek köprülerin çevresi de mesire alanı olarak yeniden düzenlenecek. Bu sayede günümüzde aktif yol ağı üzerinde bulunmayan köprülerimiz tarihi, kültürel ve turistik bir değer olarak ilimize kazandırılmış olacak” diye konuştu.