Söke'de pamuğa soya alternatifi

Türkiye'nin önde gelen pamuk üretim yerlerinden Söke'de, maliyetlerin yüksekliğinden yakınan pamuk üreticileri, soya tarımı için denemelere başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin önde gelen pamuk üretim merkezlerinden Söke'de üreticiler yeni sezona fiyat kaygısıyla giriyor. Fiyat dengesizliğinden şikayet eden üreticiler, soya gibi alternatif ürünlere geçiş için deneme üretimi yapıyor. 

Söke'da pamuk ekili yaklaşık 394 bin dekar arazide hasat öncesi hazırlık çalışmaları devam ediyor. Yeni sezonda dekar başına 500-600 ton verim alınacağı ve yaklaşık 213 bin ton pamuk elde edileceği hesaplanıyor. 

 Tariş Pamuk Birliği Germencik Kooperatif Başkanı Abdurrahman Sivri, AA muhabirine, bu yıl verimde sorun yaşanmadığını, geçen seneyle hemen hemen aynı üretimin gerçekleşeceğini söyledi. 

Üreticinin yıldan yıla değişen fiyatlardan şikayetçi olduğunu ifade eden Sivri, pamuğun diğer tarım ürünlerine göre girdi maliyetinin daha yüksek olduğunu, tohum, mazot ve gübre fiyatlarının karlılığı azalttığını kaydetti. 

Bu yıl da maliyetlerin döviz kuru nedeniyle artmasının üreticileri kaygılandırdığını anlatan Sivri, "Pamuk alım fiyatının 2 liranın altına düşmesi, üreticiyi küstürür. Üretici bırakın emeğinin karşılığını almayı koyduğu paranın dahi karşılığını alamaz duruma gelir. Mecburen alternatif ürünlere yönelme olur. Sadece Söke ovasında değil güney ve güneydoğu kentlerindeki üretim merkezlerinde de durum aynıdır" dedi. 

Soyayı deniyorlar 

Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Deniz Günal da Söke Ovası'nda bu yıl verim düşüklüğü beklemediklerini söyledi.  

Söke'de üreticinin pamuktan uzaklaşma eğiliminde olduğunu dile getiren Günal, şöyle konuştu: 

"İklim ve toprak koşulları nedeniyle şu an için ovamızın büyük bölümüne pamuk ekmeye mahkumuz.  Ancak son dönemde soya ekim çalışmaları yapıldı. Soya tarımında 3 bin dekarlık alanda yapılan ilk denemeler başarılı. Çiftçi soya tarımında karlılığı daha iyi görürse pamuk tarımından uzaklaşabilir." 

İthalat artıyor 

Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş da Söke'de üreticilerin pamuktan vazgeçmeyi düşündüğünü ancak Türkiye'nin pamuk ithalatının giderek arttığını belirtti. 

Geçen yıl pamuk ithalatının 800 bin tona yaklaştığını ifade eden Kocabaş, ödenen paranın da Yunanistan ve ABD gibi ülkelerdeki üreticinin cebine gittiğini bildirdi. 

Dünyada pamuk lifi veriminde ikinci olan Türkiye'nin ithalatta da Çin'in ardından ikinci olduğuna işaret eden Kocabaş, "Öncelikle yapılması gereken üreticilerin mağdur olmaması için maliyet bedelinin üzerinde bir fiyatın piyasada oluşmasını sağlayıcı tedbirler almak olmalıdır" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir