Siirt'te fıstık ekili alan 6 kat arttı

Siirt'te 14 yıl önce uygulanmaya başlanan "Fıstıkçılığı Geliştirme Projesi" kapsamında üreticilere verilen 36 milyon liralık destek sayesinde fıstık ekili alanda 6 kat artış oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Siirt'te 14 yıl önce uygulanmaya başlanan proje sayesinde fıstık üretiminde 6 kat artış oldu. 

Ekonomik değere sahip fıstığın üretiminin artırılması ve vatandaşların gelir elde etmesi amacıyla 2001 yılında Siirt Valiliği'nce uygulamaya geçirilen "Fıstıkçılığı Geliştirme Projesi"nde büyük başarı sağlandı.  

Projeye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi ile İl Özel İdaresi kaynaklarıyla bugüne kadar 36 milyon lira destek sunuldu. Bu destek sonucunda 2002 yılından önce yaklaşık 45 bin dekar olan fıstık alanı, yaklaşık 260 bin dekara çıktı. 

Vali Mustafa Tutulmaz, yaptığı açıklamada, birçok farklı finans kaynağı kullanılarak yürütülen projeyle fıstık fidanı üretiminin de yapıldığını anımsattı. 

"Fıstık, ilimiz ile özdeşleşmiş hem marka özelliği taşımakta hem de köye dönüş projesine katkı sağlaması acısından stratejik ve ekonomik öneme sahip bir üründür" diyen Tutulmaz, köye dönüş yapan vatandaşların öncelikli olarak faydalandığı proje sayesinde Siirt'te fıstık ağacı sayısının 9 milyona ulaştığını bildirdi. 

Yürütülen çalışmalar sonucunda fıstık ağacı ekili alanın 250 bin dekarı aştığını vurgulayan Tutulmaz, "2001 yılından bu yana uygulanan proje için 36 milyon lira ödenek sağlandı. Söz konusu projeler sayesinde ilimizde 2002 yılından önce yaklaşık 45 bin dekar olan fıstık alanı, yaklaşık 250 bin dekarı aştı. 14 yıl önce 2 bin ton olan fıstık üretimi proje sayesinde 12 bin tona yükseldi" ifadelerini kullandı. 

Tutulmaz, bölgede çözüm süreciyle sağlanan huzur ve güven ortamında güvenlik gerekçesiyle kullanılmayan arazilere de artık fıstık fidanı dikildiğini dile getirerek, Siirt'te fıstık üretiminde her yıl artış olacağını sözlerine ekledi. 

Köye dönüş fıstığa ilgiyi arttırdı 

Fıstık fidanı üreticisi Emin Kural ise köye dönüşle birlikte bu alanlardaki arazilere fıstık fidanı dikimi yapıldığını belirterek, şunları söyledi: 

"2001 yılında 400 bin fidan üretimi yaptığımız tesisimizde geçen yıl 1 milyon üretim yaptık. Bu yıl artan taleple 2 milyon fidan üretimi hedefliyoruz. Bölgede çözüm süreciyle köye geri dönüşlerin artmasıyla fıstık fidanlarına rağbet iyice arttı. Böyle devam ederse gelecek yıl 4 milyon fidan üretiriz." 

Üretici Fatih Sevgili de köylülerin fıstık üretimine yönelmesinin sevindirici olduğunu ifade ederek, fıstığın il ekonomisine katkısının büyük olduğunu kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir