Sıcaksu, termal turizm için yatırımcıyla buluşuyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, Sıcaksu – Tabakhaneler Bölgesi’ni termal turizm merkezine dönüştürecek projesinde sona gelinirken, kamulaştırma süreci tamamlanan 22 dönüm alan 20 Haziran Salı günü ihaleyle satışa sunuluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARAFAT

Türkiye’nin en önemli termal kaynaklarına sahip olmasına rağmen tesislerin küçük ölçekli olması yüzünden termal turizmden bugüne kadar hak ettiğini alamayan Bursa’nın şifalı suları, Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarıyla turizme kazandırılıyor. Bu alanda atılan önemli adımlardan biri de Sıcaksu Bölgesi. Önünden geçen raylı sistem hattı ile kentin tarihi bölgelerine, yapılacak teleferik hattı ile de Uludağ’a lastik tekerlekli araç kullanmadan ulaşım imkanına sahip olacak Sıcaksu Bölgesi, 90 dereceye ulaşan şifalı suları ile Bursa’nın en değerli merkezi haline geliyor.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 13 yıldır Bursa’nın gündeminde olan Sıcaksu – Tabakhaler Bölgesi’nde yaklaşık 18.3 hektarlık alanın yüzde 75’inin mülkiyetini Büyükşehir olarak aldıklarını ve 20 Haziran’da yapılacak ihale ile birinci etap olan 22 dönümlük alanda dönüşümü hemen başlatacaklarını duyurdu.

Sanayide kullanılan sıcaksu, termale aktarılacak

Altepe; Soğanlı, Alemdar, Gaziakdemir, Sırameşeler, Çekirge, Çarşamba ve Altıparmak’a kadar uzanan bölgeyi etkileyen tabakhanelerdeki dönüşümün 13 yıldır Bursa’nın gündeminde olduğunu hatırlattı. Şehrin dışında olan tabakhanelerin zamanla şehrin tam kalbinde kaldığını ve kent hayatına büyük rahatsızlık vermeye başladığını dile getiren Başkan Altepe, “Buradaki 135 deri fabrikasını tahliye ettik.

Fabrikalar Badırga’daki Organize Sanayi Bölgesi’ne taşındı. Bu taşınma işleminden sonra 10 yıldır da bölge ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Öncelikle yer sahipleriyle müteahhitlerin arasını bulalım dedik ama sonuç alınamayınca direkt olarak devreye girdik. Düne kadar deri temizliğinde kullanılan 90 derece sıcaklıktaki termal suların sağlık turizminde kullanılabileceği, turistik tesislerin yapılabileceği güzel bir alan burası” diye konuştu.

Birkaç ay içinde mülkiyet sorunu çözülecek

Çalışmaların tek elden yürütülmesi için tüm hissedarları belediyeye çağırıp yetki istediklerini kaydeden Başkan Altepe, kamulaştırmaların yüzde 75’ini tamamladıklarını, birkaç ay içinde mülkiyet sorununun tamamen çözüleceğini dile getirdi. Recep Altepe; “Malcılar ve Tolon fabrikalarının olduğu 22 dönümlük önemli bir alanı satışa çıkarıyoruz. Böylelikle dönüşümde ilk etap başlamış oluyor. Bursa’nın kalbinde bu döneme damgasını vuracak önemli bir proje olacak. Metro istasyonları, teleferik istasyonları ile Uludağ’a, tarihi bölgelere, kongre merkezine, metro ve teleferikle ulaşılabilecek. Burası Bursa’nın en değerli merkezi olacak” dedi.

Yabancı örnekler yerinde incelendi

Bölgenin bir kür merkezi olarak planlandığının altını çizen Recep Altepe, “Almanya’daki Bad Füssing ve Avusturya’daki Obernberg Termal tesislerini yerinde inceledik. Yapılan istatistiklerde sıradan bir turistin gittiği ülkeye 800 dolar, sağlık turistinin ise 8 bin 500 getirisi olduğu düşünüldüğünde böyle bir tesis hem yapıldığı alana değen katacak, hem de Bursa’yı termal turizm açısından da bir adım öne geçirecek. Sıcaksu Koruma Alanında ve 3. Derece Doğal Sit Alanı kapsamında kalan içinde 2 adet sondaj kuyusu bulunan Sıcaksu Kentsel Dönüşüm Proje Alanının sağlık turizmine hizmet edecek nitelikte termal kür merkezlerini barındırabilmesi amacıyla çalışmalarımız devam ediyor.

Yapılan çalışmalar neticesinde saniyede 200 litre su kapasitesine ulaştık. Bu oran Avrupa’da 200 tesisin ihtiyacının karşılanmasına denk geliyor. Bu da demek oluyor ki, Sıcaksu’da kurulacak 200 kadar tesisin termal su ihtiyacı tamamen karşılanabilecek” açıklamasını yaptı. Sıcaksu Tabakhaneler bölgesinde yapılan sondajlar sonucu ulaşılan kaynakların termal kapasiteyi 5 kat artıracağını ifade eden Recep Altepe, Bursa’da şu anda 55 otelin sıcak su ihtiyacının karşılandığını bildirdi.

"Termal turizm şehir projesinin ilk adımı atılacak"

Bursa’yı Türkiye’nin en önemli termal turizm merkezi haline getirmeyi hedefleyen projede, termal tesisler, kür tesisleri, konaklama tesisleri, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi, kür merkezi, yaşlılık bakım ve tedavi merkezi gibi sağlık tesisleri ile spor tesisleri, binicilik tesisleri ve kulüp evi, yeme-içme tesisleri, açık-kapalı yüzme havuzları, rekreasyon alanları, günübirlik tesisler, teleferik istasyonu, helikopter pisti, otel, motel, butik otel, tatil evleri yer alacak. Karayolu, havayolu ve denizyolu ulaşımına eşit mesafelerde olan bu bölge aynı zamanda şehrin tüm sosyal yaşam hareketliliğinin de merkezinde bulunuyor.

Termal turizm bölgesi ayrıca, Sıcaksu Kentsel Dönüşüm Proje Alanında yer alacak Kuştepe-Yiğitali Teleferik Hattı istasyonu ile şehrin zirvesine de bağlanacak. Sıcaksu Bölgesi ile ilk adımın atılacağı “Termal Turizm Şehir Projesi” 4 etaptan oluşuyor. Sıcaksu Kentsel Dönüşüm Proje Alanı, İpekiş Termal Kür Merkezi, Yeni Kaplıca ve Çevresi, Merinos Stadyumu ve Çevresi Etapları tamamlandığında Kültürpark, Merinos Kongre Merkezi ve Kent Meydanıyla da bütünleşecek olan proje, Kamu-Özel işbirliği ile hızla tamamlanarak, Bursa’nın dünya sağlık turizminden önemli bir pay almasını sağlayacak.