ORAN Akademi ile girişimcilik faaliyetlerine hız verdik

KAMİL TAŞÇI - Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Orta Anadolu (ORAN) Kalkınma Ajansı; Kayseri, Sivas, Yozgat illerini kapsayan 2014-2023 Bölge Planı’ndaki 'Rekabet Edilebilirlik' ekseni altında yer alan girişimcilik altyapısının ve kültürünün geliştirilmesi için çalışıyor. Ajansımız, bu doğrultuda girişimcilik faaliyetlerine hız vermiş durumda. Bölgede girişimcilik kültürünün geliştirilmesi, girişimcilerin finansmana ve bilgiye ulaşmalarının, potansiyel girişimcilerin iş kurmalarının kolaylaştırılması ve girişimcilik altyapısının iyileştirilmesi, planın uygulama döneminde ele alınacak konuların başında geliyor. Bu bağlamda, bölgedeki girişimci sayısını artırmak için ‘Oran Akademi’ çatısı altında 'Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri' düzenliyoruz. Bu yıl Sivas’ta 2 bin kişinin bu eğitimden yararlanması yönünde hedef belirledik. 2016 yılı Mali Destek Programı kapsamında açılan Mikro İşletmeler Mali Destek Programı ile bu girişimcilerin finansal açıdan desteklenmesini amaçlıyoruz.

Sivas İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Projesi, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA)-Bölgesel Kalkınma bileşeni altında yer alan Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) tarafından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunuldu ve kabul gördü. Yaklaşık 7.2 milyon euro bütçeye sahip bu projeyi yürütmekle yetkili kurumuz ve proje bittikten sonra çalışmaya başlayacağız. ORAN Kalkınma Ajansı, Sivas İl Özel İdaresi, Sivas Belediyesi, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası ile Sivas- Merkez 1'inci OSB Müdürlüğü, Sivas İŞGEM’i işletmekle yükümlü kurumlar. Proje kapsamında Sivas OSB'de yer alan 21 bin metrekarelik bir alanın 10 bin metrekarelik kısmında Sivas İŞGEM kurulacak. Projenin kabul edilmesinden sonra ihale dokümanları hazırlanma işi bitirildi ve ihale süreci  yürütülüyor. 

Sivas’ın sosyo-ekonomik durumu, sektörel ve bölgesel politikalar, teşvik mevzuatının devam etmesi, her türlü altyapı hizmetinin verilmesi, bölgenin teşvik yasası sonrası kazandığı yatırım ivmesinin devam ettirilebilmesi ve arsa taleplerine cevap verilebilmesi, çalışmaları devam eden Demirağ OSB ile mümkün olacak. Bu sayede daha güçlü, programlı ve planlı bir sanayileşmenin sağlanması, yatırımcıların bölge dışına yönelerek, münferit ve dağınık sanayi alanlarının oluşmasının önüne geçilmesiyle birlikte yatırım ve istihdamın artırılması sağlanacak. Sivas sanayisinin genişleme ihtiyacına ve önümüzdeki dönemlerde parsel ihtiyacına cevap verebilecek bir alan olması nedeniyle Sivas Demirağ OSB, bölgenin gücüne güç katacak.

'Destek Ünitelerine İlişkin Projeler' başlığı altında 'Lojistik Merkezler Kurulması Projesi' ile yurt genelinde 18 bölgede lojistik merkezi kurulması planlandı. Merkezlerden beş tanesi faaliyete geçti. Sivas’ta da planlanan lojistik merkezin,  kurulacak Demirağ OSB'ye yakın olacak. Lojistik merkezin projelendirme çalışmaları devam ediyor. Bu merkezlerin tamamlanmasıyla Türkiye lojistik sektörüne yıllık yaklaşık 27 milyon ton ilave taşıma imkanı sağlanacak. İlde ve bölgede yer alan sanayiciler, Demirağ OSB'nin gelişim sürecini izliyor ve parsel talebinde bulunacaklarını beyan ediyor. Bunun dışında bölgede yatırım yapmak isteyen 54 firma, 6 milyon metrekare arsa tahsis talebinde bulundu.