Muğla'da çam balı üretimi yüze 50 düştü
Türkiye çam balı üretiminin yüzde 80'inin karşılandığı Muğla'da, arıcıların yaşadığı yer sıkıntısı ve iklimsel nedenlerle hem verim hem de fiyatlarda düşüş yaşandı.
Türkiye çam balı üretiminin yüzde 80'inin gerçekleştirildiği Muğla'da, ağustos ayında sert esen sam yeli, bu yıl çam balı hasadında yüzde 50 düşüş yaşanmasına neden oldu. 2015 yılında 10 bin ton çam balı üretildiği bildirildi.
Muğla'da 2015 yılı hasat döneminde alınan çam balı, üreticileri mutlu etmedi.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği İkinci Başkanı ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, dünya çam balı üretiminin yüzde 90'ının Türkiye'de, Türkiye çam balı üretiminin de yaklaşık yüzde 80'inin Muğla'da gerçekleştirildiğini söyledi.
Muğla ve ilçelerinde 6 bin ailenin geçimini arıcılıkla sağladığını vurgulayan Şahin, kentin yaklaşık 2,5 milyon kovana ev sahipliği yaptığını bildirdi.
"Hasat düşük başlamıştı"
Muğla'da ilk çam balı hasadının ağustosun ilk haftalarında başladığını ve eylül sonuna kadar devam ettiğini belirten Şahin, "Ağustos ve eylül aylarındaki iklimsel değişiklikler ve marchelina (Basra böceği) nedeniyle yüzde 40'a varan ölümlerle karşılaştık. Rekolte kaybının önemli sebeplerinden biri de bu. Bunun için Muğla'da çam balı üretimi için kullanılan yüzde 8 ormanlık alanın yüzde 15'e çıkarılmasını istiyoruz. Türkiye arıcısı bunu da hakkediyor" dedi.
Bölgedeki planlama yanlışlığı nedeniyle arı kolonisi fazlalığı bulunduğuna işaret eden Şahin, şöyle konuştu:
"20 yıl önce çam balı üretimi yapmak için kullandığımız alanlar ile şuan kullandığımız alanlar aynı. 20 yıl önceki arı sayımızla şuandaki arı sayımızda yüzde 300'e varan bir artış var. 20 yıl önce 400-500 bin arı Muğla'da konaklıyordu, bal üretiyordu ve o zaman kovan başına 30-40 kilo bal alıyorduk. Şimdi ise aynı alanlarda 2,5 milyon arı konaklıyor. Yani bizim artık çam balı üretim alanlarını geliştirmemiz gerekiyor. Türkiye'de çam balı üretilmek zorunda. Çünkü arıcılıkta dışarıya ihraç kalemimize baktığımız zaman bal ihracatımızın yüzde 95'ini çam balından sağlıyoruz. Çam balı alanlarımızın genişletilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığımızdan destek bekliyoruz."
"Muğla çam balı üretiminde merkez konumunda"
Muğla'nın çam balı üretiminde merkez konumunda olduğunu vurgulayan Şahin, Türkiye'nin bütün illerindeki arıcıların çam balı üretmek için Muğla'ya geldiğini dile getirdi.
Ziya Şahin, çam balı üretiminde 2015 yılında büyük düşüş yaşandığına değinerek, şunları ifade etti:
"2014 yılında 25 bin tona yakın çam balı üretildi ve balın tenekesi (Yaklaşık 27 kilogram) 220 liraya satıldı. 2015 yılında çam balı üretiminde yüzde 50 düşüş yaşadık ve 10 bin ton ancak bal üretebildik. Fakat bu yıl balın tenekesi 195 liradan alınıyor. Ben buradaki arz talep dengesini bir türlü anlayamadım. Bal yok ancak fiyatlar da geçen yıla göre daha düşük. Lütfen biri bize bu durumu anlatsın. Arz talep dengesi bunun neresinde?"
Üretilen balın ya bal borsalarından geçmesini ya da bakanlık tarafından ürünün taban fiyatının açıklanmasını isteyen Şahin, "Çam balı fiyatını İstanbul'daki tüccarın belirlememesi lazım. Üreticiye bir teneke balın maliyeti 245 lira. Bunu da 195 liraya satarsa arıcılar borçlarını ödeyemez duruma geliyor" dedi.
"Bizden 7,5 liraya alınıyor markette 35 lira"
Muğla Bal Alıp Satanlar İhraç Edenler ve Paketleyenler Derneği (BALDER) Başkanı Fikret Çalca ise üretilen ballarda kalite aynı olmasına rağmen markalar arasında 5 katına varan fiyat farkı olduğunu belirtti.
Son günlerde bir uzmanın bazı televizyon programlarında "50 liranın altında satılan bal gerçek bal değildir" yönünde bazı ifadeleri olduğuna da değinen Çalca, "Bu kesinlikle yanlış bir tespittir. Biz arıcılarımızdan numunelerini aldığımız balları laboratuvara gönderdikten sonra uygun çıkanları satışa hazır hale getiriyoruz. Ancak en büyük sorun bizden 7,5 liraya alınan 850 gram bal marketlerde 35 liraya satılıyor. Marketlerde fiyatlar bu denli yüksek olduğu için tüketici fazla bal yiyemiyor" dedi.