Muğla, alternatif spor turizmiyle de vazgeçilmez olacak
Yeşil doğası, koyları ve kültürel varlıklarıyla milyonlarca turistin tercih ettiği Muğla, "Spor Macera ve Doğayla Her Mevsim Muğla" projesi kapsamında alternatif sportif faaliyetleri ile ziyaretçilerinin vazgeçilmezi olmayı hedefliyor
Farklı turist profiline uygun değerleriyle her yıl yaklaşık 3 milyon yabancı turistin tercih ettiği Muğla, bölge ziyaretçilerine doğayla baş başa, sessiz bir ortamda dinlenme imkanı sunuyor, macera seven turistleri de adrenalin yüklü sportif faaliyetleriyle adından söz ettiriyor.Adrenalin tutkunu turistler deniz seviyesinden 2 bin 300 metre yükseklikte doğal kaynak suyunun can verdiği karla kaplı Sandras Dağı'nda tırmanış, yürüyüş ve snowboard yaparken, Sandras Dağı'na tırmanmak isteyenler, karla kaplı bölgede yürüyerek küçüklü büyüklü şelaleler ve dik yamaçlardan oluşan doğal parkurda zirveye ulaşabilmek için çaba harcıyor.Su sporları yapmayı tercih edenler ise Köyceğiz Gölü'nden kanolara binerek karşı kıyıda bulunan 2 bin yıllık Sultaniye Kaplıcaları'na geçip 40 derece sıcaklıktaki sularda yorgunluk atıyor. Akçapınar sahilinde rüzgar sörfü yaparak adrenalin yaşıyor.Gokava Körfezinde faaliyet gösteren eğitim okulunun sahibi Özgür Ceylan tarafından hazırlanan ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından kabul edilen "Spor Macera ve Her Mevsim Muğla" projesiyle bölgenin dört mevsim turizm ve sportif kaynakları tanıtılarak ziyaretçilerin ilgisinin çekilmesi amaçlanıyor.
"12 ay turizm ve spor yapacağız"
Proje sahibi Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede 12 ay sportif aktivitelerin yapılabileceğini anlattı. Projelerinin Muğla'da spor, macera ve doğa turizmi öğelerini bir araya getiren dört mevsimlik kapsamlı bir program olduğunu anlatan Ceylan,"Şehrin dört mevsim boyunca birbirinden farklı spor ve kültür faaliyetleri ile turizm hareketliliğini sürdürmeyi hedefleyen projemiz, bölgenin yerel kültürünün tanıtılması ve sürdürülmesine de çok önemli katkılar sunacaktır" dedi. Proje ile kitlesel deniz turizmi dışında kalan, spor, macera ve doğa merkezli, zengin içerikli programlar ile bölgede bilinirliği az faaliyetlerin ve yerel kültürün turizme dahil edilebilmesini amaçladıklarını kaydeden Ceylan, "Bu kapsamda rüzgar sörfü, kürek sörfü, kano ile Azmak keşif turları, kuş gözlemciliği, doğa fotoğrafçılığı, kano balıkçılığı, hedikle karda dağ yürüyüşü ve kış kampçılığı programları, trekking turları, deniz kayağı ve dağ bisikleti turları yapacağız" diye konuştu. Ceylan, proje ile 12 ay kesintisiz sürecek alternatif turizm ve spor faaliyetleri düzenleyerek, turizmde çeşitliliği arttırmak istediklerini vurgulayarak, proje kapsamında, kitlesel deniz turizmi dışında kalan spor, macera ve doğa merkezli zengin içerikli programlar sunacaklarını dile getirdi.
Ceylan, doğa yürüyüşleri ve bisiklet turları ile de bölgedeki antik kentlerin de tanıtılacağını kaydetti.
"4 mevsim turizm 4 mevsim spor"
Muğla Valisi Amir Çiçek de Türkiye'nin bin 484 kilometre ile en uzun kıyı şeridine sahip Muğla'da turizm çeşitliliği ile gün içerisinde değişik aktivitelerin yapılabildiğini söyledi.Çiçek, Muğla'nın turizm envanterleri açısından çok zengin bir kent olduğunu belirterek, "Muğla, sadece deniz, güneş ve kumdan ibaret değil. Tarihi, kültürel, eko turizm yönünden, denizlerinde ve kıyılarında her türlü su sporu yapılabilecek şekilde zengin. Kente gelenler nisan ve mayıs ayında Sandras Dağı'nda kar sporları yaparken aynı anda kıyıda denize girip istediği su sporunu yapabiliyor" dedi. Muğla'da 4 mevsim her türlü turizm ve spor etkinliklerini yapabilmenin mümkün olduğuna vurgu yapan Çiçek, şöyle konuştu: "Bu konuda gerekli alt yapılar da sağlanarak 12 ay turizm yapma hedefindeyiz. Biz turizm alanında proje üretenlere destek olarak rehberlik yapıyoruz. Bununla ilgili Valiliğimizde de bir proje merkezi kurduk. İnşallah önümüzdeki yıllarda artık ekim ayında otellerimiz kapanmayacak. Her ay kendine özgü turizm etkinlikleri yapılacak."