Mudanya'dan turizm atağı
Kurtuluş Savaşı'nın sonunda imzlanan ateşkes ile adını tarihe yazdıran Mudanya, 2016-2023 yıllarını kapsayan Turizm Master Planı ile turizm işletme belgeli konaklama tesisi sayısını 3 katına, yeme içme tesisi sayısını da 5 katına çıkarmayı planlıyor.
ESRA ÖZARFAT
BURSA - Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, ilk adı Myrlea olan ve tarihi milattan önce 7. yüzyıla dayanan Mudanya ilçesinin turizmden aldığı payı artırmak için harekete geçtiklerini belirterek, "İlçede devam eden otel ve butik otel yatırımları var. Master planı ile turizm yatırımları alanında bize gelen taleplerin daha da artmasını bekliyoruz" dedi.
Mudanya'da farklı kültürlere ait tarihi dokunun yanı sıra arkeolojik bir zenginliğin de bulunduğuna işaret eden Türkyılmaz, "Tarihi dokuyu oluşturan Mudanya evleri, Britanyalılara ait olan Myrlea antik kenti, Kumyaka Kilisesi, Mudanya Mütareke Evi Müzesi, Taş Mektep, Tirilye, Girit Mahallesi Mudanya'nın tarihi dokusunu oluşturan önemli unsurlar arasında yer alıyor. Sadece Trilye'de Rumlardan kalma 7 kilise, 3 ayazma, 3 manastır bulunuyor. Başka kültürlere ait değerli tarihi yapıların yeniden ayağa kaldırılarak insanlığın hizmetine sunulmasını planlıyoruz. Ayrıca, Mudanya'da ilk yerleşimlerin izlerinin görüldüğü Myrlea antik kenti ile ilgili her geçen gün yeni bulgulara rastlanıyor. Bu değerlerinin korunması ve geleceğe taşınmasıyla Mudanya, geçmişiyle buluşup kendi kimliğine kavuşacak" diye konuştu.
Bu çerçevede 2016-2023 yıllarını kapsayan Turizm Master Planı'nın önemine işaret eden Türkyılmaz, eksikliklerin belirlenerek, yapılacak planlamalarla Mudanya'nın turizm payını artırmayı hedeflediklerini aktardı. Mudanya'da turizm işletme belgesi sahibi 5, belediye belgeli 17 konaklama tesisi bulunduğunu ve Master Plan kapsamında alınacak desteklerle turizm işletme belgeli konaklama tesisi sayısının 3 katına, yeme içme tesisi sayısının da 5 katına çıkarılmasının planlandığını ifade eden Türkyılmaz, ayrıca turistlere yönelik hizmet verecek eğlence, spor ve eğitim işletmelerinin kurulması için KOSGEB destekli girişimcilik eğitimlerinin verilerek en az 10 işletme kurulacağını, ilçedeki turizm tesislerinde çalışanlara da hizmet içi eğitim verilerek hizmet anlayışı ve kalitesinin artırılacağını aktardı. Hayri Türkyılmaz ayrıca, "Barışın kenti Mudanya" mottosunu da hatırlatarak, Dünya Barış Zirvesi'nin Mudanya'da yapılması için de girişimlerde bulunacaklarını açıkladı.
Her yıl bir tarihi eser restore edilecek
Prof. Dr. Hüseyin Kanıbir ve Doç. Dr. Mehmet Kaşlı tarafından hazırlanan Mudanya Master Planı 2016-2023 çerçevesinde ilçede turistlik altyapı eksikliklerinin belirlenmesi için altyapı komitesi oluşturulması da planlanıyor. Master Plan'ın tanıtımında konuşan Prof. Dr. Hüseyin Kanıbir, Mudanya'da ortalama geceleme oranının 1.3 olduğuna işaret ederek, Mudanya'nın inanç turizmi, doğa, gastronomi, kültür, sanat ve spor turizmiyle öne çıkabileceğini, turizm gelirlerini artırarak, turizmi tüm yıla ve tüm ilçeye yayabilecek potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Master Plan'a göre, 2016 sonuna kadar bir envanter hazırlanarak ilgili kuruluşlarla sorunların çözümü için masaya oturulacak. Mudanya trafik eylem planıyla 3 yıl içinde yaya öncelikli bir ilçe oluşturulacak. Ayrıca Mudanya Belediyesi bünyesinde turizm faaliyetlerini koordine edecek, kaymakamlık, valilik ve Bursa Büyükşehir Belediyesi ile olan ilişkileri geliştirecek bir turizm birimi kurulacak. Merkez dışındaki Tirilye, Kumyaka, Siği gibi alanlarda katı atık sistemi hayata geçirilecek. Tanıtım ve pazarlamadaki eksiklikler konusunda yıl sonuna kadar tespitler yapılarak acente ve tur operatörlerine yönelik info turlar düzenlenecek, turizm fuarlarına katılım sağlanacak. 2023'e kadar ilçede her yıl bir tarihi eserin restorasyonu tamamlanarak ziyarete açılacak. Ayrıca Mudanya, hazırlanacak olan "gomudanya" internet sitesinin yanı sıra sosyal medyada da etkin bir şekilde tanıtılacak.